26. Februāris 2014 11:50
Jaunumi
Policijai būs vairāk iespēju cīnīties pret vardarbību ģimenē

Turpmāk policijai būs plašākas tiesības aizsargāt ģimenes vardarbībā cietušos, nekavējoties pieņemot lēmumu par varmākas nošķiršanu. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas otrdien, 25.februārī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā „Par policiju”. Grozījumi saistīti ar Saeimā jau galīgajā lasījumā pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas paredz personu pret vardarbību aizsargāt arī civilprocesa ietvaros, mājokli pametot varmākam, nevis viņa upuriem.

Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis norāda, ka šie grozījumi ievieš būtiski jaunas normas, kas palīdzēs cīņā pret vardarbību ģimenē. Līdz tiesas lēmumam par pagaidu aizsardzību personai policija pēc mājsaimniecības izsaukuma varēs pieņemt lēmumu nekavējoties nošķirt varmāku no sava upura. Tāpat policija varēs liegt personai, kas rada draudus, kontaktēties ar aizsargājamo personu.

Likumprojekts paredz: ja policija pieņems lēmumu par varmākas nošķiršanu un aizsargājamā persona vai tās likumiskais pārstāvis vēlēsies, lai tiesa skata jautājumu par pagaidu aizsardzību, policijai būs jānosūta tiesai sava lēmuma noraksts, kā arī cietušās personas rakstveida pieteikums.

Likums „Par policiju” arī papildināts ar pienākumu policijai kontrolēt, kā tiek pildīti tiesas lēmumi par pagaidu aizsardzību personai pret vardarbību.

Līdzīgs regulējums pastāv arī vairākās citās Eiropas un pasaules valstīs – cietušajām personām ir iespēja vērsties tiesā un lūgt noteikt ierobežojumus vardarbīgajai personai. Līdz šim Latvijā, lai pārtrauktu vardarbību, cietušajam ir jāvēršas ar iesniegumu policijā, un ierobežojumus aizdomās turētajam vai apsūdzētajam var noteikt kā drošības līdzekli kriminālprocesa ietvaros. Jāņem vērā, ka cietusī persona savas subjektīvās attieksmes dēļ pret varmāku nereti nevēlas, lai tiktu uzsākts kriminālprocess, vai mēdz atsaukt savu iesniegumu, norāda grozījumu autori.

Paredzēts, ka likuma grozījumi stāsies spēkā šī gada 31.martā.

Grozījumus likumā „Par policiju” trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties