27. Februāris 2014 10:24
Jaunumi
Nodokļu deklarācijas vairs nebūs jāparaksta elektroniski

Turpmāk Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) iesniedzamās nodokļu un informatīvās deklarācijas vairs nebūs elektroniski jāparaksta. Šādus grozījumus likumā „Par nodokļiem un nodevām” šodien, 27.februārī, galīgajā lasījumā pieņēma Saeima, lai atvieglotu dokumentu iesniegšanu Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, ka arī uzlabotu VID darbu sistēmas administrēšanā.

Saskaņā ar grozījumiem juridisks spēks nodokļu administrācijā elektroniski iesniegtajām deklarācijām būs arī tad, ja tās nebūs elektroniski parakstītas. Tāpat noteikts, ka nodokļu maksātājiem vairs nevajadzēs slēgt īpašu līgumu ar VID par elektroniskās deklarēšanas sistēmas izmantošanu.

Nodokļu deklarācijas EDS var iesniegt, izmantojot VID piešķirtās paroles, kā arī eID karti vai komercbanku piešķirtos autentifikācijas līdzekļus. Kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests EDS turpmāk identificēs personas un apliecinās iesniegtās nodokļu un informatīvās deklarācijas, gada pārskatus un citus dokumentus, noteiks Ministru kabinets.

Izmaiņas bija nepieciešamas, jo līdz šim efektīvu EDS izmantošanu kavēja tas, ka, lai kļūtu par sistēmas lietotāju, nodokļu maksātājam jānoslēdz rakstveida līgums ar nodokļu administrāciju, kā arī, iesniedzot deklarāciju, dokuments elektroniski jāparaksta, tam pievienojot paraksta datni. VID informācija liecina, ka šāda kārtība rada nodokļu maksātāju neapmierinātību, jo līguma slēgšana ir laikietilpīga, bet paraksta fails bieži tiek nozaudēts. Tāpat šāda kārtība prasa ievērojamus VID resursus, administrējot līgumu slēgšanu un nozaudēto paraksta datņu vietā klientiem izsūtot jaunus paraksta failus.

Grozījumi nodokļu un nodevu likumā stāsies spēkā šī gada 1.jūnijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties