27. Februāris 2014 10:30
Jaunumi
Piedāvā noteikt kriminālatbildību nepilngadīgo prostitūtu klientiem

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 26.februārī, izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā nolēma virzīt vairākas izmaiņas Krimināllikumā, kas cita starpā paredz kriminālatbildību personām, kas izmantojušas nepilngadīgu prostitūtu pakalpojumus.

Par nepilngadīgas personas prostitūcijas izmantošanu tiek paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods. Atbildība iestāsies par šādu apzinātu rīcību, proti, ja klients zinās, ka prostitūta ir nepilngadīga, norāda Saeimas Krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Komisija ir pārskatījusi arī Krimināllikuma pantus, kas paredz atbildību par noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību, tostarp paplašinot izvarošanas definīciju. Jaunā redakcija paredz, ka ar izvarošanu saprot arī dzimumaktu, izmantojot cietušā uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi. Šo pantu varēs piemērot, piemēram, gadījumos, kad priekšnieks, izmantojot savu autoritāti un padotā atkarību no viņa, piespiedis kolēģi stāties ar viņu dzimumsakaros, norāda A.Judins.

Komisija piedāvā spert arī nākamo soli tā dēvēto legālo narkotiku apkarošanā, paredzot ar brīvības atņemšanu sodīt personas, kas pārkāpušas jaunu psihoaktīvu vielu aprites aizliegumu.

Patlaban, līdz ko tirgū parādās jaunas apreibinošās vielas, atbildīgā iestāde tām var noteikt pagaidu aizliegumu un izņemt no apgrozības, bet šie grozījumi ļaus pie kriminālatbildības saukt personas, kas šo aizliegumu būs pārkāpušas.

Ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem varēs sodīt par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par šādu vielu realizāciju. Par šādu pārkāpumu varēs piemērot arī piespiedu darbu vai naudas sodu.

Likuma grozījumi paredz uz laiku līdz desmit gadiem atņemt autovadītāja tiesības „dzērājšoferiem”, kuru izraisītajās avārijās cietuši vai gājuši bojā cilvēki. Patlaban maksimālais tiesību atņemšanas termiņš ir pieci gadi.

Piedāvātā Krimināllikumā redakcija paredz: par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, ja cietušajam nodarīti miesas bojājumi vai tas gājis bojā, transportlīdzekļa vadītāja tiesības varēs atņemt uz laiku līdz desmit gadiem. Vienlaikus par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana no trim līdz 15 gadiem.

Juridiskā komisija lūgs Saeimu grozījumus Krimināllikumā otrajā lasījumā izskatīt 6.marta sēdē. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties