3. Marts 2014 12:19
Jaunumi / Nodokļi
Sākas gada ienākumu deklarācijas iesniegšana

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atgādina, ka 2014.gada 1.martā ir sākusies gada ienākumu deklarācijas iesniegšana gan tiem nodokļu maksātājiem, kam tas jādara obligāti (šogad arī visām fiziskajām personām – saimnieciskās darbības veicējiem), gan tiem, kuri to vēlas darīt brīvprātīgi, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par ārstniecības, izglītības un citiem attaisnotajiem izdevumiem. Lai deklarācijas aizpildīšana būtu daudz ērtāka un vienkāršāka, VID aicina iedzīvotājus noslēgt līgumu par VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (turpmāk – EDS) izmantošanu.

VID atgādina, ka gada ienākumu deklarācija par 2013.gadā gūtajiem ienākumiem obligāti laikā no 2014.gada 1.marta līdz 2014.gada 2.jūnijam ieskaitot ir jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri:

  • veikuši saimniecisko darbību (piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki, izīrē savu īpašumu, ir zemnieku saimniecības īpašnieki, ir guvuši ienākumus no profesionālās darbības u.c.);
  • guvuši ienākumus ārvalstīs (tai skaitā personas (jūrnieki), kuras bijušas nodarbinātas uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa);
  • guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2013.gadā pārsniedza 2160 latus (piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas);
  • guvuši ienākumus, kuri apliekami ar 10% nodokļa likmi (piemēram, ienākumu no kapitāla, ienākumu no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas) un no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā;
  • guvuši citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis, tai skaitā no fiziskām personām saņemti dāvinājumi, kas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Fiziskās personas, kuras neveic nekāda veida saimniecisko darbību un brīvprātīgi vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (apmaksātajiem izglītības un ārstniecības pakalpojumiem, iemaksām pensiju fondos, veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam u.c.), var iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2013.gadu kopā ar attaisnojuma dokumentiem (čekiem un kvītīm) no 2014.gada 1.marta līdz pat 2017.gada 16.jūnijam. Tāpat 2014.gada laikā vēl var pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par 2011. un 2012.gadu.

VID vērš uzmanību, ka, aizpildot gada ienākumu deklarāciju par 2013.gadu, kuras iesniegšanas termiņš ir no 2014.gada 1.marta (eiro apgrozības periodā), tajā ietvertās summas norādāmas latos un santīmos. Savukārt, ja nodokļa maksātājam uz deklarācijas pamata ir veicams nodokļa maksājums vai nodokļa atmaksa, tad attiecīgi maksājums budžetā vai atmaksa no budžeta ir veicami eiro, turklāt EDS šo latos aprēķināto summu automātiski konvertēs eiro pēc Eiropas Savienības Padomes noteiktā maiņas kursa – 0,702804 un gada ienākumu deklarācijā uzrādīs blakus aprēķinātajai nodokļa summai vai nodokļa atmaksas summai.

VID aicina iedzīvotājus iesniegt gada ienākumu deklarāciju ērtā un drošā veidā jebkurā sev piemērotā laikā un vietā elektroniski, izmantojot VID EDS. Lai pieteiktu EDS līguma parakstīšanu noteiktā VID klientu apkalpošanas centrā un laikā, ir tikai jāpiezvana uz sev ērtāko klientu apkalpošanas centru un jāvienojas ar konsultantu par piemērotāko līguma parakstīšanas datumu un laiku. Nepieciešamības gadījumā konsultants arī parādīs, kā praktiski darboties ar EDS. VID mājaslapā pieejama arī video instrukcijas, kurā soli pa solim izstāstīts, kā iesniegt Gada ienākumu deklarāciju elektroniski.

VID atgādina, ka attaisnotos izdevumus nevar piemērot tie iedzīvotāji, kuri 2013.gada laikā nav maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī personas, kuras 2013.gadā bija tikai mikrouzņēmumu darbinieki, patentmaksas maksātāji, saimnieciskās darbības veicēji, kuri maksājuši fiksēto ienākuma nodokli un fiziskās personas, kuras maksājušas iedzīvotāju ienākuma nodokli tikai pēc samazinātās likmes.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 1898, izvēloties pirmo tēmu „Nodokļi”, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī izmantojot iespēju VID mājaslapā „Uzdot jautājumu VID”. VID klientu apkalpošanas centru tālruņi, kur iespējams pieteikties EDS līguma parakstīšanai, pieejami sadaļā Kontakti/Pieteikšanās EDS līguma noslēgšanai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
NODOKĻI
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties