14. Marts 2014 08:00
Jaunumi
Tieslietu ministre aicina aktivizēt cīņu pret narkotiku tirdzniecību
Valstī strauji paplašinās jaunu un agrāk nezināmu psihotropo vielu tirdzniecība, to salīdzinoši zemās cenas un visaptverošā pieejamība palielina narkotiku lietotāju skaitu arī nepilngadīgo un jauniešu vidū.
Edijs Pālens, LETA

Ceturtdien, 13.martā, tieslietu ministre Baiba Broka organizēja sanāksmi, kurā tika spriests par narkotiku izplatības ierobežošanu. Tikšanās laikā panākta vienošanās atjaunot Narkotiku kontroles padomes darbību un piedāvāt konkrētus problēmas risinājumus valstiskā līmenī.

Narkotisku vielu, tostarp tā saukto legālo narkotiku, izplatības aktualitāti šobrīd pamatot nav nepieciešams. Valstī strauji paplašinās jaunu un agrāk nezināmu psihotropo vielu tirdzniecība, to salīdzinoši zemās cenas un visaptverošā pieejamība palielina narkotiku lietotāju skaitu arī nepilngadīgo un jauniešu vidū. Lai sasniegtu iespējami plašu klientu loku, aizliegto vielu tirgotāji izmanto jaunas piedāvājuma formas – tirdzniecību internetā un mobilo tirdzniecību. Tā sekas – psihiskās saslimšanas, arī nāves gadījumi, atkarības veidošanas, agresivitāte un noziedzības palielināšanās.

B.Broka uzsvēra, ka šī problēma nav tikai galvaspilsētas aktualitāte. „Kā Rīgas mēra kandidāte redzēju, ka narkotiku nelegāla tirdzniecība galvaspilsētā sasniegusi milzīgus apmērus. Tagad, īstenojot atbildību par visu tieslietu sistēmu, redzu, ka šim jautājumam un tā ātram un efektīvam risinājumam jābūt arī valsts prioritātei.”

Sanāksmes dalībnieki norādīja uz lielo piedāvājumu un pieprasījumu nelegālo vielu tirgū, ko veikli un izmanīgi paplašina to tirgotāji. Mainot tirdzniecības vietas, izmantojot jaunas tās formas, pārkāpjot preču drošuma prasības un ignorējot valsts noteiktos ierobežojumus konkrētu preču grupu tirdzniecībai, narkotiskās vielas tiek izplatītas kā vīraki, tējas vai augu maisiņi neatbilstošā iepakojumā, bez noteiktā marķējuma un informācijas par to izcelsmi un saturu. Lai gan iedzīvotājiem un policijai ir informācija par nelegālajām tirdzniecības vietām, viņu iespējas situāciju mainīt ir visai ierobežotas.

Darbība situācijas uzlabošanā būtu vēršana divos virzienos – pirmkārt, piedāvājuma samazināšanā, otrkārt, pieprasījuma ierobežošanā. Nozīmīgs solis pareizajā virzienā būtu Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes darbības atjaunošana. Izveidota 2004.gada sākumā, padomes darbība pašreiz ir apsīkusi, tāpēc ministre uzskata par svarīgu panākt Ministru kabineta lēmumu par tās darba atsākšanu. Padome koordinētu visu iesaistīto pušu – mediķu, tiesībaizsardzības iestāžu, ministriju darbinieku, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvju u.c. – mērķtiecīgu darbību, lai kopīgiem spēkiem panāktu narkotisko vielu tirdzniecības un izplatīšanas ierobežošanu.

Paralēli koordinācijas padomes darbam pārdomātas aktivitātes būtu vēršamas uz sabiedrības, it īpaši skolēnu un jauniešu, izglītošanu un informēšanu.

Sanāksmē pie ministres piedalījās Rīgas domes deputāts, bijušais Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis, Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna un psihoterapeite un psiholoģe Aelita Vagale.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties