21. Marts 2014 12:48
Jaunumi / Situācija Ukrainā
ES valstu un valdību vadītāji paraksta Ukrainas asociācijas līgumu
Eiropadomes sanāksmes laikā Ministru prezidente Laimdota Straujuma Latvijas nostāju Ukainas jautājumā pauda arī Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barozu
Valsts kanceleja

Piektdien, 21.martā, Briselē Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji parakstīja Ukrainas asociācijas līgumu, kas paredz ciešāku sadarbību starp ES un Ukrainu. Līgums parakstīts Eiropadomes laikā, kurā tās dalībnieki vienojās, ka ES noteiks plašākas sankcijas pret Krieviju.

“Mēs atbalstām Ukrainas iedzīvotājus un viņu tiesības pašiem izvēlēties savu nākotni. ES atbalsta Ukrainas valdību tās centienos stabilizēt valsti un veikt reformas, kā arī pauž apņēmību atbalstīt Ukrainas suverenitāti un tās teritoriālo integritāti,” uzsver Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Eiropadome pauda stingru pārliecību, ka 21.gadsimta Eiropā nav pieņemama spēka un spaidu piemērošana, lai grozītu robežas. Krievija ar savām darbībām klaji pārkāpj Helsinku procesu, kurš pēdējos 40 gadus ir sekmējis Eiropas sašķeltības novēršanu un mierīga un vienota kontinenta veidošanu. Tāpēc ES valstu un valdību vadītāji vienojās turpināt sankcijas pret Krieviju, paplašinot sarakstu ar 12 Krievijas valsts amatpersonām.

Eiropadome pauda nožēlu, ka Krievija vēl aizvien nav spērusi soļus, lai mazinātu krīzi, un ka joprojām nav sākušās sarunas starp Ukrainu un Krievijas Federāciju. Ar sankcijām ES nevēršas pret Krievijas tautu, bet gan pret tās amatpersonām, kuras ir atbildīgas par notikumiem Ukrainā un par Krimas aneksiju. Šīm amatpersonām Tāpat Eiropadome uzdeva Eiropas Komisijai sagatavot priekšlikumus tālākiem pasākumiem pret Krieviju, ja tā turpinās eskalēt situāciju Ukrainā.

Eiropadome stingri nosodīja Krimas un Sevastopoles pievienošanu Krievijas Federācijai, neatzīstot tā saucamo referendumu Krimā, kas ir klajs Ukrainas konstitūcijas un starptautisko tiesību pārkāpums. Tāpēc Eiropadome lūdza Eiropas Komisiju izvērtēt Krimas pievienošanas juridiskās sekas un saistībā ar Krimu ierosināt ekonomiskus un finansiālus ierobežojumus.

Tikšanās laikā ES no jauna apliecināja savu mērķi vēl vairāk stiprināt politisko asociāciju un ekonomikas integrāciju ar Gruziju un Moldovas Republiku. Tā apstiprināja, ka ne vēlāk kā līdz 2014.gada jūnijam jāparaksta asociācijas nolīgumi, tostarp attiecībā uz padziļinātām un visaptverošām brīvās tirdzniecības zonām. Tāpat ES nolēma Ukrainai sniegt 1,6 miljardu eiro lielu finansiālo palīdzību, kā arī atvērt tirgu Ukrainas precēm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
SITUĀCIJA UKRAINĀ
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties