24. Marts 2014 14:15
Jaunumi
Valsts prezidents uzsver Satversmes komentāru par Valsts prezidenta un Ministru kabineta institūcijām nozīmību
Valsts prezidents Andris Bērziņš pateicās visiem klātesošajiem, kuri jau ir ieguldījuši savas zināšanas un darbu, komentējot citas Satversmes nodaļas, vienlaikus uzsverot, ka tieši šobrīd komentāri par Valsts prezidentu un Ministru kabinetu ir ļoti būtiski.
Valsts prezidenta kanceleja

Šodien, 24.martā, Melngalvju namā notika Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar Satversmes komentāru autoru kopsapulces dalībniekiem, lai apspriestu komentāru rakstīšanu Satversmes III un IV nodaļai, kas reglamentē Valsts prezidenta un Ministru kabineta institūtus.

Atklājot tikšanos, Valsts prezidents pateicās visiem klātesošajiem, jo īpaši darba grupas vadītājam, profesoram Ringoldam Balodim, kuri jau ir ieguldījuši savas zināšanas un darbu, komentējot citas Satversmes nodaļas, vienlaikus uzsverot, ka tieši šobrīd komentāri par Valsts prezidentu un Ministru kabinetu ir ļoti būtiski.

Valsts prezidents arī aicināja juristus paraudzīties daudz plašāk uz Satversmes un valdības veidošanas procesā parakstāmā koalīcijas līguma saskanību, vērtējot, vai šāds līgums nav pretrunā ar Satversmi. Tāpat A.Bērziņš atzina, ka Satversmes 45.pants par Valsts prezidenta tiesībām apžēlot noziedzniekus ir ļoti būtisks šajā laikā, kad noziedznieku vecums arvien turpina samazināties un absolūti lielākā to daļa ir saistīti ar narkotisko vielu izplatību un ietekmi.

„Vērtējot apžēlošanas lūgums, es tieši saskaros ar to, ko nozīmē narkotiku izplatība un cik nozīmīgi ir to apturēt tieši šobrīd,” piebilda Valsts prezidents.

Savās atbildes uzrunās juristi uzsvēra, ka šo nodaļu komentēšana ir ļoti nozīmīga Latvijas esošajai situācija un arī raugoties uz nākotni. Tā varētu būt arī Latvijas tiesību zinātnes veltījums Latvijas simtgadei. Vienlaikus juristi atzina par ļoti simbolisku faktu, ka tieši Valsts prezidents A.Bērziņš ievada viņus šajā komentāru darbā, jo valsts pirmā amatpersona vienlaikus arī tiek vērtēta kā aktors, kurš realitātē parāda to, kā strādā Satversme.

Satversmes komentāru darba grupā strādās ap 30 ekspertu, kuri apņēmušies uzrakstīt komentārus minētajām konstitūcijas nodaļām. Darba grupu vada Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors R.Balodis. Komentāri ir Latvijas Universitātes zinātniskais projekts, kas tiek realizēts kopā ar „Latvijas Vēstnesi”. Projekta ietvaros jau ir izdotas divas grāmatas, kurās ir komentēta Satversmes VI nodaļa „Tiesa”, VII nodaļa „Valsts kontrole” un VII nodaļa „Cilvēka pamattiesības”. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties