25. Marts 2014 09:09
Jaunumi
Lielbritānija: NATO līguma 5.pants vienlīdzīgi darbojas kā Apvienotajā Karalistē, tā Baltijā
24.martā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministru Deividu Lidingtonu.
Ārlietu ministrija

24.martā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministru Deividu Lidingtonu (David Lidington), kas uzturējās Latvijā darba vizītē. Galvenā ministru sarunu tēma bija aktuālā situācija Ukrainā, attiecības ar Krieviju, kā arī ES un NATO vienotā rīcība.

Ministri bija vienisprātis, ka nesen notikušais tā dēvētais referendums Krimā un sekojošā Krievijas šī reģiona aneksija ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums, kam pamatoti sekojusi asa starptautiskās sabiedrības reakcija. D.Lidingtons norādīja, ka šajos apstākļos ārkārtīgi svarīgi ir uzsvērt un publiski apliecināt, ka visas NATO valstis ir vienotas, kā arī to, ka Alianses līguma 5.pants attiecināms uz visām NATO dalībvalstīm absolūti vienlīdzīgā mērā. Puses vienoja kopīga izpratne par nepieciešamību šogad plānotā NATO samita Velsā, Lielbritānijā, darba kārtībā atspoguļot arī jauno situāciju, kas izveidojusies pēc bezprecedenta notikumiem Ukrainā, kad ar spēku tiek mainītas valstu robežas. Ministri uzsvēra arī nepieciešamību pievērst pastiprinātu uzmanību enerģētikas drošības jautājumiem, nepieciešamībai veidot vienotu Eiropas enerģētikas tirgu.

Sarunas laikā Latvijas ārlietu ministrs E.Rinkēvičs informēja D.Lidingtonu par Latvijas gatavošanos prezidentūrai ES Padomē 2015.gadā un plānotajām prezidentūras prioritātēm, tai skaitā Austrumu partnerības tālāku attīstību. Puses bija vienisprātis, ka Austrumu partnerības ietvaros nepieciešama diferencēta attieksme pret tajā iesaistītajām valstīm. Ministri pārrunāja arī abu valstu divpusējo sadarbību drošības jomā, E.Rinkēvičs pateicās par Lielbritānijas lēmumu sniegt papildu atbalstu Baltijas valstu gaisa patrulēšanas misijas nodrošināšanā.

Vizītes laikā D.Lidingtonam bija tikšanās arī ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski.

D.Lidingtons ieņem Eiropas lietu valsts ministra amatu kopš 2010.gada 14.maija, un šī bija ministra otrā vizīte Latvijā. Lielbritānijas Eiropas lietu ministra iepriekšējā vizīte Latvijā notika 2012.gada 7. un 8.martā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties