2. Aprīlis 2014 15:26
Jaunumi
Rosina steidzamības kārtā noteikt kriminālatbildību par jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizlieguma pārkāpumiem
Turpmāk personu, kas būs pārkāpusi jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizliegumu, varēs saukt pie kriminālatbildības, kā sodu paredzot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.
Ieva lūka, LETA

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 2.aprīlī, vienojās izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā virzīt likumprojektu, kas paredz ieviest kriminālatbildību personām, kuras turpina pārdot tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

"Patlaban likums ļauj valsts iestādēm operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, bet par kuru kaitīgumu lielu šaubu nav. Tirgotājiem noteikts pienākums šādas vielas 10 dienu laikā nodot policijai, taču problēma bija tā, ka par pagaidu aizlieguma neievērošanu nav noteikta kriminālatbildība. Mēs rosinām noteikt, ka tiem, kuri turpinās tirgot nāvējošās vielas, jārēķinās ar līdz pat diviem gadiem ilgu cietumsodu. Savukārt, ja šī vielas "klientiem" būs izraisījušas smagas veselības komplikācijas vai pat nāvi, cietumsods varēs sasniegt piecus gadus," norāda Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Viņš akcentē, ka, redzot lielo postu, ko nodara sintezētās narkotikas, šai likuma normai jāstājas spēkā pēc iespējas ātrāk, tādēļ komisija nolēma to virzīt kā atsevišķu likumprojektu atsevišķi no citiem Krimināllikuma pilnveidošanas priekšlikumiem, kuri, atšķirībā no šīs normas, vēl prasa padziļinātu diskusiju.

Turpmāk personu, kas būs pārkāpusi jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizliegumu, varēs saukt pie kriminālatbildības, kā sodu paredzot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Šāda sankcija paredzēta par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par šādu vielu realizāciju. To paredz Saeimas Juridiskajā komisijā sagatavotie grozījumi Krimināllikumā.

Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Patlaban, līdz ko tirgū parādās jaunas apreibinošās vielas, atbildīgā iestāde tām var noteikt pagaidu aizliegumu un izņemt no apgrozības, bet šie grozījumi ļaus pie kriminālatbildības saukt personas, kas šo aizliegumu būs pārkāpušas.

Paredzēts, ka izmaiņas Krimināllikumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas.

Juridiskā komisija lūgs Saeimu likumprojektu "Grozījumi Krimināllikumā" iekļaut Saeimas 3.aprīļa sēdes darba kārtībā, atzīt grozījumus par steidzamiem un pieņemt galīgajā lasījumā, informē A.Judins.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties