4. Aprīlis 2014 15:09
Jaunumi
Augstākā tiesa: darbinieka atlaišanas pabalsts ietilpst darba samaksā

Ar Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamenta 2014.gada 27.martā paplašinātā sastāvā taisītu spriedumu mainījusies judikatūra (tiesu prakse) darba strīdos saistībā ar prasījumiem par darbiniekam izmaksātā atlaišanas pabalsta piedziņu.

Civillietu departaments norādījis, ka iepriekš izteiktā atziņa, ka atlaišanas pabalsts neietilpst darba samaksā, neatbilst Darba likuma 59.pantā definētajam darba samaksas un Eiropas Kopienas līguma 141.pantā noteiktajam atalgojuma jēdzienam (Sk. Eiropas Kopienu Tiesas 1990.gada 17.maija spriedumu lietā C-262/88; 2004.gada 8.jūnija spriedumu lietā C-220/02; 2008.gada 1.aprīļa spriedumu lietā C-267), un no šāda iztulkojuma atkāpjas.

Darbiniekam izmaksātajām summām, kas kvalificējamas kā darba samaksa, ir īpašs statuss un tās nav pielīdzināmas jebkurai naudas samaksai civiltiesiskajās attiecībās. Tādējādi Darba likuma 78.pants pret attiecīgajām Civillikuma normām ir atzīstams par speciālo tiesību normu. Darba devēja nepamatoti ar atlaišanas pabalstu izmaksātās summas var atprasīt tikai Darba likuma 78.pantā noteiktajos gadījumos. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties