17. Aprīlis 2014 11:36
Jaunumi
KNAB atklājis ilgstošu Rīgas pašvaldības policijas amatpersonu kukuļošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir uzsācis kriminālprocesu saistībā ar iespējamiem kukuļdošanas gadījumiem Rīgas pašvaldības policijas (RPP) amatpersonai par tās pieļauto bezdarbību kādas komercsabiedrības interesēs.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka ilgstošā laika posmā viena RPP amatpersona ir pieņēmusi vairākus kukuļus tālākai nodošanai RPP pārvaldes priekšniekam, lai tas, izmantojot savu dienesta stāvokli, rīkotos kukuļdevēja interesēs un pieļautu bezdarbību komercsabiedrības interesēs. KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka vienā gadījumā amatpersonai ir nodots kukulis 375 latu (533,58 eiro), citā gadījumā 400 eiro apmērā.

Pēc kukuļa nodošanas RPP amatpersonas tika aizturētas 2014.gada 13.aprīlī. Neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā aizturēšanas un kratīšanas, tika veiktas, sadarbojoties ar Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi (ONAP), kuras lietvedībā atrodas kriminālprocess par sutenerismu organizētā grupā, un izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka noziedzīgā nodarījuma īstenošanā iesaistītas arī RPP amatpersonas. ONAP procesa ietvaros aizturētas vēl trīs personas un tiek turpināta izmeklēšana.

Kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu vienu amatpersonu par aizdomās turēto kukuļa pieņemšanā (Krimināllikuma (KL) 320.panta pirmā daļa) un otru amatpersonu – par starpniecību kukuļošanā, ko izdarījusi valsts amatpersona (KL 322.panta otrā daļa), savukārt komercsabiedrības pārstāvi – par kukuļdošanu (KL 323.panta pirmā daļa).

Vienai amatpersonai ar tiesas lēmumu ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt otrai amatpersonai ar KNAB izmeklētāja lēmumu piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd sīkāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

***

320.pants. Kukuļņemšana

(1) Par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz diviem gadiem.

322.pants. Starpniecība kukuļošanā

(2) Par starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kā kukuļa vai tā piedāvājuma nodošana no kukuļdevēja kukuļņēmējam, ko izdarījusi valsts amatpersona, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

323.pants. Kukuļdošana

(1) Par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, nodošanu vai piedāvāšanu personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, neatkarīgi no tā, vai nodotais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties