17. Aprīlis 2014 14:22
Jaunumi
Uzsāk krimināllietas pret Ukrainas Konstitucionālās tiesas tiesnešiem

Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN 17.aprīlī ziņo, ka prokuratūra ierosinājusi krimināllietas pret Ukrainas Konstitucionālās tiesas tiesnešiem, kas 2010.gadā pieņēma spriedumu, ar kuru tika atcelti 2004.gadā „Oranžās revolūcijas” iespaidā pieņemtie Ukrainas konstitūcijas labojumi un atjaunota konstitūcijas 1996. gada redakcija. Tādējādi ar Konstitucionālās tiesas spriedumu Ukraina no parlamentāras republikas atkal atgriezās pie prezidentālas republikas formas, tika būtiski paplašinātas Ukrainas prezidenta pilnvaras un tas ļāva Viktoram Janukovičam vienpersonīgi uzurpēt varu.

Paziņojumu par uzsāktajām krimināllietām masu medijiem sniedzis Ukrainas ģenerālprokurora vietas izpildītājs Oļegs Mahņickis. Viņš arī atzinis, ka šajos procesos jārēķinās ar procedūrām, ko nosaka tiesnešu neatkarība un no tās izrietošā imunitāte. Tāpat O.Mahņickis paziņojis, ka tiks izmeklēta arī vispārējās jurisdikcijas tiesu tiesnešu, prokuroru un citu tieslietu sistēmas amatpersonu rīcība Janukoviča režīma laikā.

Jāatgādina, ka 2014. gada 21.februārī – tūlīt pēc Maidana uzvaras un V.Janukoviča bēgšanas no valsts – Ukrainas Augstākā Rada nobalsoja par atgriešanos pie 2004.gada konstitūcijas redakcijas. Par Ukrainas Konstitucionālās tiesas 2010.gada sprieduma leģitimitāti un demokrātismu šaubas bija izteikusi arī Venēcijas komisija, uzskatot, ka Konstitucionālā tiesa pati ir pakļauta konstitūcijai un nevar lemt par tās grozījumu konstitucionalitāti.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties