22. Aprīlis 2014 11:11
Jaunumi
Tiesībsargs ar labklājības ministru pārrunā cilvēktiesību pārkāpumus, kas saistīti ar piemēroto pensiju kapitāla indeksu
Tiesībsargs Juris Jansons (no labās) un labklājības ministrs Uldis Augulis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās, kuras laikā pārrunāja tiesībsarga atzinumā konstatētos cilvēktiesību pārkāpumus.
Edijs Pālens, LETA

16.aprīlī tiesībsargs Juris Jansons tikās ar labklājības ministru Uldi Auguli, lai pārrunātu tiesībsarga atzinumā konstatētos cilvēktiesību pārkāpumus, kas saistīti ar piemēroto pensiju kapitāla indeksu un rastu iespējamos risinājumus.

Personas, kuras pensionējušās finanšu krīzes laikā, saņem ievērojami mazāku pensiju nekā personas ar tādu pašu darba stāžu, sociālajām iemaksām un vecumu, kas pensionējušās ekonomiskās izaugsmes gados. Atšķirību iemesls ir piemērotais kapitāla indekss, kas finanšu krīzes gados bija negatīvs.

Valsts ir atzinusi, ka katram cilvēkam ir tiesības saņemt tādu pensiju, kādu tas ir nopelnījis ar savām sociālajām iemaksām un darba stāžu. Atzinumā tiesībsargs konstatējis, ka realitātē pensija tiek aprēķināta mazāka, nekā cilvēks to nopelnījis.

Pārbaudes lieta ierosināta pēc vairāku personu iesnieguma, kas pie tiesībsarga vērsušies par vienu problēmsituāciju – par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras aprēķināto vecuma pensijas mazo apmēru piemērotā apdrošināšanas iemaksu algas indeksa rezultātā.

Pielikumā pievienoti:

Tiesībsarga biroja prezentācija: Vai pensijā saņemam nopelnīto?

Tiesībsarga atzinums pārbaudes lietā Nr. 2011-276-17AA par apdrošināšanas iemaksu algas indeksu

Atzinuma par apdrošināšanas iemaksu algas indeksu kopsavilkums

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties