24. Aprīlis 2014 12:29
Jaunumi
Iestādes varēs iznīcināt papīra dokumentus, ja tie saglabāti elektroniski
Iestādes turpmāk varēs iznīcināt papīra dokumentus, ja tie būs saglabāti elektroniski.
Ieva Čīka, LETA

Iestādes un institūcijas turpmāk drīkstēs iznīcināt tos publiskos papīra dokumentus, kas saglabāti elektroniskā vidē, paredz Saeimā konceptuāli atbalstītie grozījumi Arhīvu likumā.

„Likumprojektu tālākai virzībai atbalstījām, taču uz otro lasījumu aicinām arhīvu speciālistus, atbildīgās ministrijas un citus iesaistītos pievērst uzmanību diskutējamiem jautājumiem, piemēram, pēc kādiem kritērijiem nozares vērtēs, vai dokuments ir iznīcināms, ja saglabāts elektroniski. Tāpat jādomā, kā novērst risku, ja dokumenta oriģināls vairs nav pieejams un tādēļ nevar pierādīt tā elektroniskās kopijas viltojumu,” iepriekš pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Grozījumi nosaka, ka tos papīra dokumentus, kas noteiktā kārtībā pārvērsti elektroniskā formā glabāšanai elektroniskā vidē un kuru oriģinālu uzrādīšana nebūs nepieciešama, iestādes varēs iznīcināt. Tādējādi valsts pārvaldē būs iespēja atbrīvoties no liela daudzuma, piemēram, grāmatvedības vai statistikas papīra dokumentu.

Ar grozījumiem tiek precizēts, ka elektroniski pārvērstais dokuments glabāšanai elektroniskā vidē ir oriģinālā dokumenta atvasinājums (kopija) un tam ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālam.

Par grozījumiem Arhīvu likumā Saeimai vēl jālemj otrajā un trešajā lasījumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties