12. Maijs 2014 13:32
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 12. līdz 16.maijam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām šonedēļ jeb laikā no 12. līdz 16.maijam.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētājs ir Valsts ieņēmumu dienests un Rīgas dome.

AT Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs divas kasācijas sūdzības un divas blakus sūdzības. Rakstveida procesā izskatīs piecas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā trīs lietās izskatīs apsūdzēto vai viņu aizstāvju kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Vienā lietā izskatīs gan prokurora iesniegtu kasācijas protestu, gan apsūdzētā kasācijas sūdzību.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Civillietu departaments 12.maijā paplašinātā sastāvā rakstveida procesā skatīs Valsts bezpeļņas SIA „Latvijas Televīzija” (Latvijas Televīzija) kasācijas sūdzību par AT Civillietu tiesu palātas spriedumu, ar kuru atzīts par noslēgtu uz laiku līdz 2012.gada 31.decembrim biedrības „Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA) un Latvijas Televīzijas licences līgums par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijāun noteikts, ka licences līguma 3.1.punktā paredzamais atlīdzības lielums ir 1,5% no licences līgumā definētajiem ieņēmumiem. No Latvijas Televīzijas par labu AKKA/LAA par laiku no 2005.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim piedzīta atlīdzība Ls 354 563,57, tiesas izdevumi Ls 2875,54 un izdevumi advokāta palīdzības samaksai Ls 3535,14.

Rīgas apgabaltiesa, izskatot lietu pirmajā instancē 2009.gada 21.jūlijā, AKKA/LAA prasību apmierināja daļēji un no Latvijas televīzijas par labu AKKA/LAA piedzina Ls 136 660,75. Tāpat pirmās instances tiesa daļēji apmierināja Latvijas televīzijas pretprasību pret AKKA/LAA un atzina par noslēgtu pušu licences līgumu par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot līgumu darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim.

2) Administratīvo lietu departaments 16.maijā rakstveida procesā izskatīs pieteicējas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kasācijas sūdzības par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Valsts ieņēmumu dienests pieteicējai – akciju sabiedrībai „SEB Banka” – papildu samaksai budžetā aprēķināja uzņēmumu ienākuma nodokli, soda naudu un nokavējuma naudu. Dienests uzskatīja, ka pieteicēja nepamatoti kā reprezentācijas izdevumus iegrāmatojusi izdevumus saistībā ar braucienu uz Olimpiskajām spēlēm un braucienu uz slēpošanas kūrortu Austrijā. Tāpat dienests uzskatīja, ka pieteicēja nepamatoti kā ziedojumus iegrāmatojusi maksājumus vairākām organizācijām par reklāmas izvietošanu. Dienests uzskatīja, ka veicot nepareizus grāmatojumus, pieteicēja izvairījusies no uzņēmumu ienākuma nodokļa maksāšanas (ja uzņēmumam ir bijuši reprezentācijas izdevumi un tas veicis ziedojumus, tam jāmaksā attiecīgi mazāks uzņēmumu ienākuma nodoklis). Tāpēc dienests uzdeva pieteicējai samaksāt nesamaksāto nodokli, kā arī aprēķināja soda un nokavējuma sankcijas.

Pieteicēja vērsās tiesā ar pieteikumu par dienesta lēmuma atcelšanu. Pieteicēja uzskata, ka strīdus izdevumi ir uzskatāmai par attiecīgi reprezentācijas izdevumiem un ziedojumiem.

Administratīvā apgabaltiesa, kuras spriedums ir pārsūdzēts kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā, ir daļēji apmierinājusi pieteikumu. Apgabaltiesa ir atcēlusi dienesta lēmumu daļā par reprezentācijas izdevumiem un ziedojumiem vairākiem ziedojumu saņēmējiem, kā arī daļā par ar aprēķināto nodokli saistīto soda naudu un nokavējuma naudu. Pārējā daļā pieteikums noraidīts.

Divi būtiskākie strīdus jautājumi, kas jālemj Augstākajai tiesai, ir: vai konkrētie izdevumi par braucieniem uz Olimpiskajām spēlēm un braucienu uz slēpošanas kūrortu ir uzskatāmi par bankas reprezentācijas izdevumiem; vai bankas maksājumi organizācijām, nosakot tām pienākumu apmaiņā pret ziedojumiem izvietot bankas logo un reklāmu, ir ziedojumi vai reklāmas izdevumi. (Lieta SKA-58/2014).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties