18. Maijs 2014 07:59
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 19. līdz 23.maijam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 19. līdz 23.maijam.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs sešas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un septiņas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētājs ir Iepirkumu uzraudzības birojs, Valsts ieņēmumu dienests, Valsts meža dienests, Valsts policija un Jelgavas novada dome.

AT Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs divas kasācijas sūdzības. Rakstveida procesā izskatīs piecas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu un trīs blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā astoņās lietās izskatīs apsūdzēto vai viņu aizstāvju kasācijas sūdzības un divās lietās izskatīs prokurora kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Vienā lietā skatīs blakus protestu par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa grozīšanu.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Administratīvo lietu departaments 19.maijā rakstveida procesā izskatīs SIA „Sabiedriskais autobuss” kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu. Lietā ir strīds par to, vai pasūtītāja pamatoti izslēgusi pieteicēju no iepirkuma par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai sakarā ar nepamatoti lēta piedāvājuma konstatēšanu. Augstākajai tiesai vērtējams, kā izpaužas Publisko iepirkumu likuma 48.pantā noteiktais pasūtītāja pienākums šaubu gadījumā par piedāvājuma nepamatotu lētumu konsultēties ar pretendentu, un kā interpretējams Publisko iepirkumu likuma 11.panta ceturtajā daļā piegādātājiem noteiktais ierobežojums dalībai iepirkumā. (Lieta SKA-500/2014).

2) Administratīvo lietu departaments 19.maijā rakstveida procesā izskatīs Jelgavas novada domes kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Lietā ir strīds par to, vai nekustamā īpašuma nodokļa papildlikme, kas tiek aprēķināta pēctaksācijas gada sākumā, jāmaksā personai, kas atsavinājusi nekustamo īpašumu iepriekšējā gada nogalē. Augstākajai tiesai vērtējams, vai papildlikmes maksāšanas pienākums atzīstams personai, kuras īpašumā īpašums atradies periodā, par kuru papildlikme aprēķināta, vai periodā, kad tā aprēķināta, kā arī, vai šādas papildlikmes aprēķināšana nekustamā īpašuma bijušajam īpašniekam atbilst tiesiskās drošības principam. (Lieta SKA-502/2014).

3) Civillietu departaments 21.maijā paplašinātā sastāvā mutvārdu procesā skatīs Valsts bezpeļņas SIA „Latvijas Televīzija” (Latvijas Televīzija) kasācijas sūdzību par AT Civillietu tiesu palātas spriedumu, ar kuru atzīts par noslēgtu uz laiku līdz 2012.gada 31.decembrim biedrības „Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA) un Latvijas Televīzijas licences līgums par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā un noteikts, ka licences līguma 3.1.punktā paredzamais atlīdzības lielums ir 1,5 % no licences līgumā definētajiem ieņēmumiem. No Latvijas Televīzijas par labu AKKA/LAA par laiku no 2005.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim piedzīta atlīdzība Ls 354 563,57, tiesas izdevumi Ls 2875,54 un izdevumi advokāta palīdzības samaksai Ls 3535,14.

Rīgas apgabaltiesa, izskatot lietu pirmajā instancē 2009.gada 21.jūlijā, AKKA/LAA prasību apmierināja daļēji un no Latvijas televīzijas par labu AKKA/LAA piedzina Ls 136 660,75. Tāpat pirmās instances tiesa daļēji apmierināja Latvijas televīzijas pretprasību pret AKKA/LAA un atzina par noslēgtu pušu licences līgumu par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot līgumu darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim. (Lieta SKC-26/2014).

4) Krimināllietu departaments 21.maijā rakstveida procesā izskatīs apsūdzēto aizstāvju kasācijas sūdzības par AT Krimināllietu tiesu palātas spriedumu, ar kuru abi apsūdzētie atzīti par vainīgiem personas nolaupīšanā krimināllietā, kurā sākotnējā apsūdzība abiem vīriešiem celta par slepkavības izdarīšanu sevišķi pastiprinošos apstākļos 2008.gada sākumā Rīgā. Apelācijas instances tiesa apsūdzētos atzina par vainīgiem pēc Krimināllikuma 20.panta 4.daļas un 153.panta 3.daļas par līdzdalību personas nolaupīšanas atbalstīšanā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz 4 gadiem. Tiesa piedzina no apsūdzētajiem par labu noslepkavotā vīrieša atraitnei Ls 5000 morālā kaitējuma kompensāciju. Krimināllietu tiesu palāta lietu daļā par personas noslepkavošanu nosūtīja Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai. (Lieta SKK-360/2014).

5) Administratīvo lietu departaments 23.maijā rakstveida procesā izskatīs Valsts policijas kasācijas sūdzību par Administtratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru pieteikums apmierināts. Lietā ir vērtējams, vai un kādos gadījumos valsts tiesu ekspertīzes iestādei ir pienākums izsniegt personai ekspertīžu metodes. (Lieta SKA-62/2014).

6) Administratīvo lietu departaments 23.maijā rakstveida procesā izskatīs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atcelts VID lēmums daļā par aprēķināto muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa nokavējuma naudu. Lietā vērtējams, vai pienākumu maksāt nokavējuma naudu muitas parāda gadījumā noteic Latvijas vai Eiropas Savienības tiesību normas un no kura brīža nokavējuma nauda rēķināma. (Lieta SKA-115/2014).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties