28. Maijs 2014 10:36
Jaunumi
Eiropadomē uzsāk diskusiju par jaunās Eiropas Komisijas prioritātēm

Otrdien, 27.maijā, neformālā Eiropadomes sanāksmē Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji tikās, lai apspriestu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus un tālāko sarunu gaitu jaunās Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja nominēšanai.

Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma sanāksmē uzsvēra, ka vēlēšanu rezultāti Latvijā skaidri apliecina – cilvēki balso par drošību un prognozējamību attiecībā uz savām darba vietām, ienākumiem un savu bērnu nākotni. Eiropadomes locekļi atzinīgi novērtēja Latvijas valdošās koalīcijas gūtos pārliecinošos rezultātus Eiroparlamenta vērtēšanās, kas norāda uz sabiedrības atbalstu valdības realizētajai politikai.

Eiropadomes locekļi atzina, ka vēlēšanas, lai arī to rezultāti dalībvalstīs atšķiras, atspoguļo Eiropas pilsoņu viedokli, kā turpmāk attīstīt ES politiku. Valstu un valdību vadītāji diskutējot par jaunās EK prioritātēm, nosprieda, ka Eiropadomei ir jāuzņemas vadošā loma stratēģiskā nākotnes redzējuma veidošanā Eiropā. Kā galvenās prioritātes tika minētas izaugsme, konkurētspēja, iekšējā tirgus potenciāla pilnīga izmantošana, darbavietu radīšana, enerģētiskās neatkarības veicināšana un nelegālās migrācijas apkarošana. Lai šīs prioritātes tiktu realizētas ilgtspējīgi un atbildīgi, nepieciešama ES institūciju saskaņota un konstruktīva darbība.

Valstu un valdību vadītāji deva mandātu Eiropadomes priekšsēdētājam Hermanam van Rompujam (Herman Van Rompuy) uzsākt sarunas ar jaunievēlētā EP politisko grupu pārstāvjiem par jaunā EK priekšsēdētāja kandidatūru. Lai arī jau ir izskanējuši vairāki uzvārdi, šobrīd EK priekšsēdētāja izvēlēšanas process ir tikai sācies un tas prasīs zināmu laiku.

Apspriežot situāciju Ukrainā, Eiropadomes locekļi apsveica vēlēšanu norisi un aicināja visas puses sadarboties ar leģitīmi ievēlēto Ukrainas prezidentu Petro Porošenko (Петро Порошенко). Eiropadome iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritorijas integritāti un stingri nosoda Krievijas veikto Krimas un Sevastopoles aneksiju. Ņemot vērā pēdējos notikumus, Eiropadome atkārtoti aicināja Krieviju darīt visu, lai pilnībā ieviestu Ženēvas vienošanos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties