29. Maijs 2014 13:31
Jaunumi
Saeima apstiprina grozījumus Valsts civildienesta likumā

Ceturtdien, 29.maijā, Saeimas deputāti trešajā lasījumā atbalstīja Valsts kancelejas izstrādātos grozījumus Valsts civildienesta likumā. Tie paredz īstenot nozīmīgas izmaiņas valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības politikā, veicinot profesionālu un politiski neitrālu valsts dienestu, ieviešot vienotus principus valsts pārvaldes augstākā līmeņa vadītāju atlasē – atbilstoši starptautiskajai praksei, padarot to atklātāku un profesionālāku, kā arī mazinot korupcijas riskus.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane norāda, ka „profesionālai un godprātīgai iestāžu darba organizācijai vadītāja nozīme ir kritiski svarīga un līdz šim tai pievērsta pārāk virspusēja, nepietiekama uzmanība. Turklāt līdzšinējā praksē diemžēl augsta ranga vadītāju „virzīšanā” politiskajai ietekmei un personīgiem kontaktiem nereti bijis daudz lielāks svars nekā profesionalitātei un pieredzei”.

„Šāda sistēma ir jāizskauž, jo tieši no vadītāja kompetences, pieredzes un stratēģiskā redzējuma ir atkarīgs visas iestādes darbs un rezultāti. Lai nodrošinātu politisko neitralitāti un neatkarību atlases procesā, Latvija pārņems citu ES dalībvalstu, t.sk. Nīderlandes un Lielbritānijas praksi, kas paredz noteikt vienotas prasības un ievērot atklātības principu. Valsts kancelejas vērtējumā augstākā līmeņa vadībai ir jābūt politiski neitrālai un neietekmējamai, turklāt tā nav utopija, bet gan „standarts”, ko no valsts pārvaldes sagaida iedzīvotāji, uzņēmēji, NVO. Līdz ar apstiprinātajiem grozījumiem Valsts civildienesta likumā ir sperts stratēģisks, nozīmīgs solis, lai efektivizētu valsts pārvaldi, t.sk. mazinātu administratīvo un birokrātisko slogu, jo tieši no valsts iestāžu vadītājiem, viņu profesionalitātes, kompetences un redzējuma ir atkarīgs, kā tiks organizēti procesi iestādē un kā tiks nodrošināts klientorientēts serviss valsts pārvaldē,” uzsver E.Dreimane.

Saeimā atbalstītie grozījumi Valsts civildienesta likumā paredz, ka vienoti atlases kritēriji tiks izstrādāti 2014.gadā, un centralizēta augstākā līmeņa vadītāju atlase būs jāveic no 2015.gada 1.septembra.

Valsts kanceleja jau iepriekš uzsvērusi, ka cilvēkresursi ir noteicošais faktors, lai valsts pārvaldē tiktu īstenotas pēc iespējas efektīvākas pārmaiņas, ilgtermiņā attīstot profesionālu un efektīvu pārvaldības modeli, kā to paredz valdības apstiprinātā Cilvēkresursu attīstības koncepcija. Tāpat būtiski izprast, ka efektīvai cilvēkresursu politikas īstenošanai nepieciešama arī spēcīga politiskā griba un atbalsts.

Atbalstītie grozījumi Valsts civildienesta likumā ir nākamais būtiskais solis Valsts kancelejas sadarbībā ar augsta līmeņa ekspertiem izstrādātās Cilvēkresursu attīstības koncepcijas īstenošanā. Tas ir pirmais vidēja termiņa plānošanas dokuments šajā jomā. Nekas tamlīdzīgs Latvijā iepriekš nav darīts. Koncepcija izstrādāta, ņemot vērā praksi citās ES dalībvalstīs un sadarbojoties ar labākajiem cilvēkresursu vadības ekspertiem. Būtiskākie koncepcijas soļi aplūkojami arī Valsts kancelejas izstrādātajā Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības koncepcijas infografikā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties