3. Jūnijs 2014 09:15
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs tiekas ar profesoru Ričardu Višu
Latvijas Tiesību institūta direktors Edijs Poga (no kreisās), Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs un Londonas Karaliskās koledžas emeritētais profesors Ričards Višs.
Foto no Augstākās tiesas arhīva

30.maijā saspringtā dienas grafikā Latvijas vizītes laikā Londonas Karaliskās koledžas emeritētais profesors, karalienes goda padomnieks Ričards Višs (Richard Whish) tikās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja, ka profesora Viša, kas ir viens no atzītākajām autoritātēm Eiropas Savienības konkurences tiesībās, vizīte sakritusi ar Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā ikgadējo tikšanos, kurā piedalījās arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Komerctiesību jautājumi arī Latvijas tiesu praksē kļūst aizvien aktuālāki – uzsvēra Ivars Bičkovičs.

Profesors Višs piekrita, ka, ņemot vērā Latvijas finansiālās iespējas, maz ticams, ka būtu iespējams Latvijā veidot jaunas – specializētas komerctiesas, tādēļ jāizglīto un jāspecializē esošie vispārējās jurisdikcijas un administratīvo tiesu tiesneši aizvien komplicētāko komercstrīdu izskatīšanai. Būtu jānodrošina maksimālas iespējas Latvijas tiesnešiem apgūt citu valstu pieredzi un piedalīties starptautiskās mācībās, konferencēs, semināros.

Savukārt I.Bičkovičs informēja par uzsākto Augstākās tiesas reformu, kuras rezultātā, likvidējot tiesu palātas, būtu jāstiprina kasācijas instances kapacitātie, tai skaitā arī sekmējot iespējami dziļāku tiesnešu specializāciju sarežģītajos komerctiesību jautājumos. Augstākās tiesas priekšsēdētājs arī informēja, ka, ņemot vērā šo jautājumu aktualitāti, tieši šobrīd Augstākās tiesas tiesneša amatam tiek virzīts viens no vadošajiem komerctiesību speciālistiem Latvijā.

Profesors Višs ar atsaucību pieņēma Augstākās tiesas priekšsēdētāja aicinājumu nākamās vizītes laikā Latvijā tikties un uzstāties ar priekšlasījumu tieši Augstākās tiesas tiesnešiem.

Apmeklējot Augstākās tiesas muzeju, profesors Višs guva ieskatu arī Latvijas tiesu vēsturē.

Profesora Ričarda Viša vizīti Latvijā organizēja Latvijas Tiesību institūts. Ar Augstākās tiesas, Konkurences padomes un žurnāla „Jurista Vārds” atbalstu bija organizēta profesora vieslekcija „Tirgus varas nozīme Eiropas Savienības konkurences tiesību piemērošanā un kā to izmērīt”, ko apmeklēja aptuveni 130 interesenti.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties