4. Jūnijs 2014 09:37
Jaunumi
Vērtēs Latvijas tiesību aktu atbilstību OECD Konvencijas prasībām

No šā gada 3. līdz 6.jūnijam Parīzē norisinās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas (Darba grupa) sanāksme. Sanāksmes laikā tiks izskatīts pirmais Latvijas novērtējuma ziņojums, lai noteiktu tās tiesību aktu atbilstību OECD Konvencijas par kukuļdošanas ārvalstu amatpersonām apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos (Konvencija) prasībām.

Sanāksmē piedalīsies delegācija no Latvijas, kuru vadīs tieslietu ministre Baiba Broka, un tajā būs pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Ārlietu ministrijas, kā arī Ģenerālprokuratūras un KNAB pārstāvji.

Latvijas dalība Darba grupā un pievienošanās Konvencijai ir ļoti svarīgs priekšnosacījums Latvijas iestāšanās OECD. Darba grupa Latvijas novērtējumu veiks divos posmos, pēc kuriem tiks pieņemts lēmums par Latvijas gatavību pievienoties ietekmīgajai organizācijai.

Tieslietu ministre B.Broka atzinīgi vērtē Latvijas virzību uz OECD: „Latvijas iestāšanās OECD jau labu laiku ir Latvijas dienaskārtībā kā nozīmīgākā ekonomiskā un ārpolitikas prioritāte. Tas ir solis ceļā uz ekonomikas izaugsmi ilgtermiņā, kā arī sniegs jaunas iespējas attiecībā uz starptautiskiem biznesa darījumiem. Dalība OECD būs apliecinājums, ka Latvija ir pilnībā iekļāvusies pasaules attīstītāko valstu vidū. Šobrīd ir izpildīti vairāki priekšnoteikumi, kas tuvina Latvijas iestāšanos OECD, un šī sanāksme ir būtisks atskaites punkts līdz šim paveiktajam.”

2013.gada 3.oktobrī Latvija kļuva par pilntiesīgu Darba grupas dalībvalsti un tika uzaicināta pievienoties Konvencijai.

Latvija ratificēja (apstiprināja) Konvenciju, pieņemot likumu „Par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Konvenciju par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos” šā gada 21.martā. Savukārt Konvencija stājās spēkā šā gada 30.maijā.

Konvencijā iekļautie pienākumi dalībvalstīm ir vērsti uz vairāku mērķu sasniegšanu:

  • novērst un apkarot ārvalstu amatpersonu kukuļošanu saistībā ar starptautiskajiem biznesa darījumiem, paredzot kriminālatbildību par šāda veida kukuļošanu;
  • nodrošināt atbildības piemērošanu juridiskajām personām par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu;
  • nodrošināt valsts spēju sekmīgi apkarot starptautisko kukuļošanu, kā arī veicināt starptautisko sadarbību šī noziedzīgā nodarījuma izskaušanā.

Lai nodrošinātu Latvijas normatīvo aktu atbilstību Konvencijas normām, tika pilnveidotas Krimināllikuma, Kriminālprocesa likuma un likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normas, kas regulē gan kukuļošanas kriminalizēšanu, gan juridiskās personas atbildību par Krimināllikumā noteiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kā arī palīdz apkarot korupciju starptautiskajos biznesa darījumos.

Latvijas pievienošanās Konvencijai būtiski uzlabos gan Latvijas tiesisko ietvaru attiecībā uz starptautiskās kukuļošanas apkarošanu un novēršanu, gan šī regulējuma praktisko piemērošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties