16. Jūnijs 2014 12:43
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 16. līdz 20.jūnijam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 16. līdz 20.jūnijam.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs sešas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un piecas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētājs ir Valsts ieņēmumu dienests, Finanšu ministrija, Konkurences padome, Lauku atbalsta dienests un Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija.

AT Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs četras kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, piecas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem un vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā piecās lietās izskatīs apsūdzēto vai viņu aizstāvju kasācijas sūdzības, bet divās lietās prokurora kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Vienā lietā iesniegts gan prokurora protests, gan cietušo kasācijas sūdzība. Vienā lietā vērtēs apsūdzētā sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu atteikties pieņemt kasācijas sūdzību.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Administratīvo lietu departaments 16.jūnijā rakstveida procesā izskatīs Valsts ieņēmumu dienesta kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru pieteicējas pieteikums daļēji apmierināts.

Lietā ir strīds par muitas nodokļa nokavējuma naudas, akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanas kārtību. Augstākajai tiesai attiecībā uz muitas nodokli jāvērtē, no kura brīža aprēķināma nokavējuma nauda saistībā ar aprēķināto muitas nodokli. Tiesai arī jāpārbauda kā interpretējams likuma “Par akcīzes nodokli” 18.panta pirmās daļas 1.punkts (noteic, ka Ministru kabineta noteiktajā kārtībā no nodokļa ir atbrīvoti naftas produkti, kurus neizmanto kā degvielu vai kurināmo) kopsakarā ar likuma pārejas noteikumu 18.punktu (noteic, ka Ministru kabinetam līdz noteiktam datumam jāizdod attiecīgie noteikumi un ka iepriekš izdotie noteikumi šajā datumā zaudē spēku) un kādas tiesību normas piemērojamas, ja Ministru kabinets nav laikus izpildījis likumdevēja uzdevumu. Savukārt attiecībā uz pievienotās vērtības nodokli tiesai jānoskaidro, kādas vērtības atbilstoši likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 2.panta astotajai daļai un 7.panta pirmās daļas 2.punktam ir iekļaujamas ar nodokli apliekamajā vērtībā. (Lieta SKA-165/2014).

2) Administratīvo lietu departaments 18.jūnijā rakstveida procesā izskatīs kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, kas saistīts ar informācijas izsniegšanu. Pieteicēja lietā vērsās Finanšu ministrijā ar lūgumu izsniegt dokumentus, kas saistīti ar konkursu uz amata vietu Valsts ieņēmumu dienestā un muitas pārvaldē. Augstākā tiesa pārbaudīs, vai informācija par ierēdņa amata konkursu ir ierobežotas pieejamības informācija atbilstoši Informācijas atklātības likuma 5.panta otrās daļas 5.punktam. (Lieta SKA-139/2014).

3) Administratīvo lietu departaments 19.jūnijā rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Iepirkumu un azartspēļu uzraudzības inspekcija uzlika pienākumu SIA „RD Baltic” samaksāt papildu valsts nodevu Ls 6000, pamatojoties uz Preču un pakalpojumu loteriju likuma 24.pantu.

Pieteicēja uzskata, ka šāda valsts nodeva nebija jāmaksā, jo pieteicēja bija samaksājusi valsts nodevu no organizētās preču loterijas laimestu fonda. Inspekcija papildus maksājamo valsts nodevu aprēķinājusi no balvu fonda, kas bija paredzēts naudas laimestu izlozē, ko pieteicēja organizēja kā atsevišķu akciju vienlaikus ar preču loteriju, nevis preču loterijas ietvaros.

Tādējādi lietā ir interpretējams Preču un pakalpojumu loteriju likuma 24.pants, kā arī noskaidrojams, vai pieteicējas vienlaikus ar preču loteriju piedāvātā naudas laimestu izloze ir uzskatāma par preču loteriju. (Lieta SKA-414/2014).

4) 19.jūnijā Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs Vinetas Muižnieces kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas lēmumu. Ar minēto lēmumu atstāts negrozīts Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedums, ar kuru V.Muižniece atzīta par vainīgu un sodīta par to, ka viņa, būdama valsts amatpersona, izdarīja dokumenta viltošanu. Sods noteikts desmit minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, Ls 2000. (Lieta SKK-227/2014).

5) 19.jūnijā Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs Tatjanas Karginas un viņas aizstāvja, Elvīras Iņušovas aizstāvja un cietušā kasācijas sūdzības par AT Krimināllietu tiesu palātas spriedumu. Ar minēto spriedumu apelācijas instances tiesa T.Karginu atzina par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā un galīgo sodu viņai noteica naudas sodu 80 minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir Ls 16 000 apmērā, konfiscējot arestētos T.Karginai piederošos naudas līdzekļus AS ,,PAREX" banka norēķinu kontā. Arī otru lietā apsūdzēto E.Iņušovu tiesa atzina par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā un galīgo sodu noteica naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir 8 000 latu apmērā, un mantas konfiskāciju - konfiscējot arestētos Elvīrai Iņušovai piederošos naudas līdzekļus. Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2012.gada 30.janvārī apsūdzētās pilnībā attaisnoja pret viņām celtajā apsūdzībā par krāpšanas izdarīšanu un dokumentu viltošanu personu grupā. (Lieta SKK-27/2014).

6) 20.jūnijā Administratīvo lietu departaments izskatīs pieteicēja kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Lietā izšķirams strīds par to, vai Lauku atbalsta dienests pamatoti atteicis piešķirt vienoto platības maksājumu, ja konkrētajā lauku blokā konstatēta platības pārdeklarācija tādā apmērā, kas saskaņā ar Komisijas 2009.gada 30.novembra regulas Nr.1122/2009, ar ko paredz sīki izstrādātus noteikumus, lai īstenotu Padomes Regulu (EK)Nr.73/2009 attiecībā uz savstarpēju atbilstību, modulāciju un integrēto administrēšanas un kontroles sistēmu saskaņā ar minētajā regulā paredzētajām tiešā atbalsta shēmām lauksaimniekiem, kā arī, lai īstenotu Padomes Regulu (EK) Nr.1234/2007 attiecībā uz savstarpēju atbilstību saskaņā ar vīna nozarē paredzēto atbalsta shēmu 58.panta pirmo un otro daļu varētu būt par pamatu atbalsta nepiešķiršanai, ja atbalsta pretendents pēc vēstules saņemšanas par pārdeklarācijas faktu daļēji atsaucis savu atbalsta pieteikumu. (Lieta SKA-422/2014).

7) 20.jūnijā Administratīvo lietu departaments izskatīs pieteicēju kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Lietā ir strīds par to, vai līdzpieteicējas – vairākas kapitālsabiedrības, vienojoties par kopīgu dalību publiskajos iepirkumos, nodibinot pilnsabiedrību un paredzot līgumā savstarpēju konkurences aizliegumu, ir pārkāpušas Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā minēto aizliegumu (noslēgušas vienošanos par tirgus sadali). (Lieta SKA-333/2014).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties