19. Jūnijs 2014 09:08
Jaunumi
Saeima galīgajā lasījumā lems par Satversmes papildināšanu ar ievaddaļu jeb preambulu

Saeima ceturtdien, 19.jūnijā, pavasara sesijas noslēguma sēdē galīgajā lasījumā lems par grozījumu Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz pamatlikumu papildināt ar ievadu jeb preambulu. Satversmes ievadā paredzēts norādīt Latvijas valsts mērķus un valstiskuma vēsturiskās attīstības nozīmīgākos punktus, kā arī galvenos pamatus, uz kuriem balstās Latvijas valsts un sabiedrība.

Sēdes sākumā Saeimas deputātus plānojis uzrunāt Valsts prezidents Andris Bērziņš. Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 25 jautājumi, tostarp sešus likumprojektus Saeima skatīs galīgajā lasījumā.

Sēdē deputāti galīgajā lasījumā steidzamības kārtā lems par grozījumiem likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, kas paredz papildināt aizliegto psihoaktīvo vielu sarakstu. Saeima rītdien lems arī par izmaiņām likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas paredz paplašināt palīdzības klāstu, bērniem bāreņiem, ģimenēm ar bērniem un denacionalizēto māju iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Tāpat Saeimas galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, kas paredz noteikt, ka no nākamā gada 1.janvāra dzīvokļu īpašniekiem, kuru māja atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes, vairs nebūs jākompensē nekustamā īpašuma nodokļa par zemi maksājums. Grozījumu mērķis ir atvieglot nodokļu slogu iedzīvotājiem piespiedu nomas gadījumā. 

Parlamentārieši galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem likumā „Par pašvaldībām”, kas paredz līdz 2015.gada 1.jūlijam pagarināt termiņu, no kura pašvaldībām obligāti jānodrošina domes sēžu ierakstīšana audioformātā. Patlaban noteikts, ka audioierakstīšana un ieraksta ievietošana pašvaldības mājaslapā jānodrošina, sākot no šī gada 1.jūlija.

Lai nodrošinātu efektīvāku kredītinformācijas pieejamību un uzlabotu kredītriska pārvaldību, parlaments otrajā lasījumā lems par Kredītbiroju likumu. Tāpat deputāti otrajā lasījumā lems par izmaiņām Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, ko pielāgo starptautiskajiem standartiem. Saeima otrajā lasījumā lems arī par likumprojektu, kas paredz ieviest jaunu tiesisko regulējumu šķīrējtiesu izveidei un darbam.

Informāciju, kas pieejama citos valsts reģistros, vienotā datorizētā zemesgrāmatā turpmāk varēs saņemt tiešsaistē, tādējādi aiztaupot iedzīvotājiem dokumentu iesniegšanu Zemesgrāmatu nodaļā. To paredz grozījumi Zemesgrāmatu likumā, Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un likumā „Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”, par kuriem Saeima rītdien lems otrajā lasījumā. Grozījumu mērķis ir mazināt administratīvo slogu, ierakstot nekustamos īpašumus zemesgrāmatā.

Lai ieviestu vienotu regulējumu piespiedu līdzekļu lietošanai psihoneiroloģiskās slimnīcās, Saeima otrajā lasījumā lems par grozījumiem Ārstniecības likumā.

Savukārt, lai veicinātu valsts valodas stiprināšanu medijos, radio stacijām, kurām izsniegtajās apraides atļaujās noteikts, ka vismaz pusei programmu jābūt valsts valodā, būs jāpāriet uz apraidi tikai latviešu valodā, deputāti rītdien konceptuāli lems par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Tāpat Saeima pirmajā lasījumā steidzamības kārtā lems par grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz pilnveidot Deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību un rīcības plāna veidošanas principus un lietu pārņemšanas kārtību.

19.jūnija sēdē deputāti lems arī par vairāku Ministru kabineta iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās.

Saeimas 19.jūnija sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/sf8e.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt atbildīgo amatpersonu atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un amatpersonu atbildes pieejamas http://ej.uz/3624.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties