19. Jūnijs 2014 09:13
Jaunumi
Saeimas komisija: šī gada Saeimas vēlēšanās personas, kurām ir tikai ID karte, varēs balsot ar vēlētāja apliecību

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 18.jūnijā, konceptuāli atbalstīja rosinātos grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz ieviest īpašu personalizētu vēlētāja apliecību, lai tiem balsstiesīgajiem, kuriem ir tikai personas identifikācijas karte, bet nav derīgas pilsoņa pases, nodrošinātu iespēju piedalīties šī gada oktobrī plānotajās Saeimas vēlēšanās.

Likumprojekts vēlētāja apliecību paredz ieviest tikai 12.Saeimas vēlēšanām, un apliecība būs derīga kopā ar elektronisko identifikācijas karti. Vēlētāja apliecību varēs saņemt tikai tie vēlētāji, kuriem nav pilsoņa pases.

Paredzēts, ka apliecību izgatavošanu nodrošinās Centrālā vēlēšanu komisija, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) informāciju no Iedzīvotāju reģistra par Latvijas pilsoņiem, kuri šī gada 4.oktobrī būs sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem ir izsniegta tikai personas apliecība.

Vēlētāja apliecību balsstiesīgie varēs saņemt PMLP nodaļās no šī gada 22.septembra. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, lai saņemtu vēlēšanu zīmes un aploksni, balsotājam vēlētāja apliecība būs jāuzrāda kopā ar identifikācijas karti.

Likumprojekts arī paredz, ka personai, kas saņēmusi vēlētāja apliecību, līdz vēlēšanām saņemot arī pilsoņa pasi, tajā tiks veikta atzīme, ka izsniegta vēlētāja apliecība. Šāda pase vēlēšanu iecirknī būs jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību.

PMLP informācija liecina, ka uz šī gada Saeimas vēlēšanām Latvijā būs aptuveni 28 tūkstoši vēlētāju, kuriem ir tikai identifikācijas karte.

Izskatīšanai Saeimā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija virzīs arī attiecīgus grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā. Tas nepieciešams, lai uz šī gada oktobrī gaidāmajām vēlēšanām novērstu pretrunas regulējumā, kas skar personu apliecinošu dokumentu izmantošanu, uzsver Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs un informē, ka komisija lūgs Saeimu likumprojektus iekļaut tuvākās Saeimas ārkārtas sesijas darba kārtībā un piešķirt tiem steidzamību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties