19. Jūnijs 2014 09:31
Jaunumi
Tautsaimniecības komisija otrajā lasījumā atbalsta aizliegumu pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem līdz 18 gadiem

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 18.jūnijā, izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā atbalstīja Enerģijas dzērienu aprites likumprojektu, kura mērķis ir regulēt enerģijas dzērienu tirdzniecību un reklamēšanu. Plānots, ka enerģijas dzērienus būs aizliegts pārdot jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem.

Ņemot vērā, ka likumprojekts skar Eiropas tiesības, Ekonomikas ministrijas pārstāvji šodien deputātus informēja, ka šis likumprojekts bija nosūtīts saskaņošanai Eiropas Komisijā (EK) un sākotnēji tika saņemti sešu dalībvalstu iebildumi. Latvijai sniedzot atbildi uz tiem, vairāk komentāru netika saņemts. EK neizmantoja tiesības iebilst pret šo ieceri, tāpēc šo likumprojektu drīkst virzīt uz priekšu.

Enerģijas dzērienu aprites likums izstrādāts atbilstoši Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2011.līdz 2017.gadam, un tas nepieciešams, lai regulētu enerģijas dzērienu izplatīšanu un reklamēšanu, tostarp rūpēs par jauniešu veselību ierobežotu enerģijas dzērienu tirdzniecību personām, kas jaunākas par 18 gadiem, norāda Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Likumprojektā noteikts, ka enerģijas dzērienus būs aizliegts pārdot un iegādāties personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Mazumtirgotāja pienākums būs pieprasīt pircējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tā vecumu, savukārt pircēja pienākums būs pēc mazumtirgotāja vai uzraudzības un kontroles iestādes pieprasījuma apliecināt savu personu un vecumu.

Tāpat jaunais likums paredz aizliegt enerģijas dzērienu mazumtirdzniecību izglītības iestāžu telpās un teritorijā, kā arī piedāvāt tos bez maksas personām, kuras nav sasniegušas pilngadību, kā dāvanu, kompensāciju par citas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu.

Enerģijas dzērieni mazumtirdzniecības vietās pārdošanai būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem, lai tie būtu viegli identificējami, un vienlaikus tirdzniecības vietās jāizvieto norāde, kas vēsta par augsto kofeīna saturu dzērienā un ka tas nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti.

Likumprojekts arī paredz noteikt enerģijas dzērienu reklāmā ietveramo informāciju, proti, brīdinājumu par enerģijas dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi, kā arī šādas informācijas vizuālo izvietojumu un reklāmas ierobežojumus.

Tāpat likumprojekts paredz noteikt, ka Enerģijas dzērienu aprites likuma izpildi uzrauga un kontrolē Valsts ieņēmumu dienests un citas uzraudzības un kontroles iestādes atbilstoši savai kompetencei.

Enerģijas dzērienu aprites likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties