1. Jūlijs 2014 14:44
Jaunumi
Personām ar ierobežotu rīcībspēju būs tiesības deklarēt savu dzīvesvietu

Otrdien, 1.jūlijā, Ministru kabineta sēdē atbalstīts likumprojekts "Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā". Līdz ar to personai, kurai noteikts rīcībspējas ierobežojums, tie paredzētas tiesības arī pašai deklarēt savu dzīvesvietu.

2013.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Civillikumā, Civilprocesa likumā un Bāriņtiesu likumā attiecībā uz rīcībspējas institūtu.

Pieņemtie grozījumi paredz, ka personām vairs netiek ierobežota rīcībspēja attiecībā uz personiskajām nemantiskajām tiesībām, un, ja personas rīcībspēja tiek ierobežota, tad tikai mantisko tiesību jomā un tādā apjomā, kādu to noteikusi tiesa.

Visas personas, kuras līdz 2012.gadam atzītas par rīcībnespējīgām, patlaban uzskatāmas par personām ar rīcībspējas ierobežojumu mantiskajās tiesībās. Ja personai nodibināta aizgādnība, aizgādnim tiek noteikts tā tiesību apjoms, – kurās lietās aizgādnis darbojas kopā ar aizgādnībā esošo personu un kurās atsevišķi.

Līdz šim Dzīvesvietas deklarēšanas likumā nebija paredzēts, ka persona, kurai ir rīcībspējas ierobežojums, ir tiesīga deklarēt dzīvesvietu. Līdz ar to minētais kopš 2013.gada 1.janvāra bija pretrunā ar Civillikumā nostiprināto rīcībspējas institūtu.

Likumprojekts nodrošinās visām personām, kuru dzīvesvieta ir Latvijas Republikā, tostarp personām ar rīcībspējas ierobežojumu, vienlīdzīgas tiesības un iespējas deklarēt dzīvesvietu, jo saskaņā ar jauno rīcībspējas institūta regulējumu neviena persona nevar tikt ierobežota personiskajās nemantiskajās tiesībās un Latvijas Republikas Satversmē aizsargātajās cilvēku pamattiesībās

Tāpat kā līdz šim pienākums deklarēt dzīvesvietu personai ar ierobežotu rīcībspēju būs personas aizgādnim. Personai, kurai noteikts rīcībspējas ierobežojums, būs tiesības arī pašai deklarēt savu dzīvesvietu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties