4. Jūlijs 2014 09:41
Jaunumi
Valsts kontrole iesaista sabiedrību revīziju plānošanā un informācijas apkopošanā

Valsts kontrole maijā un jūnijā ir uzsākusi 22 revīzijas visdažādākajās nozarēs. Augstākā revīzijas iestāde pārbauda, cik efektīvi un likumīgi tērēta nodokļu maksātāju nauda, izvērtē institūciju atbildību par izlietotajiem līdzekļiem, kā arī to, cik godīgi un caurskatāmi pieņemti lēmumi par finanšu izlietojumu publiskajā sektorā. Visu šo aspektu vētīšanā ļoti liela nozīme ir sabiedrības atbalstam, ieinteresētībai un aktīvai līdzdalībai, tāpēc Valsts kontrolei ir svarīgs katra sabiedrības locekļa viedoklis. Īpaši noderīgs tas būtu vairākās revīzijās, kurās iedzīvotāju sniegta informācija veicinātu plašāku ieskatu un padziļinātāku izpratni gan par konkrētu institūciju un iestāžu vai pašvaldību darbību, gan par noteiktu nozaru attīstību.

Ļoti apjomīgs darbs gaidāms revīzijā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, atbilstību plānotajiem mērķiem un tiesību aktu prasībām. Šajā revīzijā tiks pārbaudīta izmaksu pamatotība, kā arī atbilstība vides aizsardzības prasībām.

Savukārt revīzijas „Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansēto projektu rezultātu atbilstības plānotajiem mērķiem un ilgtspējas izvērtējums” mērķis ir pārliecināties, vai ES finansējumu saņēmušie projektu īstenotāji arī pēc pēdējā maksājuma saņemšanas turpina ievērot projektu nosacījumus - veicina saimniecisko un cita veida darbību un nodrošina ieguldījumu atdevi. Tāpat revidenti pārbaudīs, vai Lauku atbalsta dienests (LAD) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) nodrošina efektīvu „pēcprojektu” uzraudzību.

Valsts kontrole ir uzsākusi likumības un lietderības revīziju Mārupes novadā. Revidenti pārbauda, vai pašvaldības piešķirtie valsts budžeta līdzekļi tiek izlietoti atbilstīgi piešķiršanas mērķiem un pašvaldības funkciju nodrošināšanai, un vai Mārupes novada domes rīcība ar mantu ir likumīga un lietderīga.

Jautājumos, kas skar nodokļu maksātāju naudu un sabiedrības intereses, svarīgs ir katra iedzīvotāja viedoklis un vērtējums. Tāpēc Valsts kontrole aicina Mārupes novada iedzīvotājus būt aktīviem un izteikt viedokli par savu priekšstāvju saimniekošanu. Iedzīvotāju aktīva iesaistīšanās un sadarbība ar Valsts kontroli palīdzētu revidentiem arī revīzijās citās pašvaldībās, piemēram, paužot viedokli par to, cik lietderīgi un atbilstīgi normatīvo aktu prasībām pašvaldībās tiek tērēts kultūras, atpūtas un sporta pasākumiem.

Revidenti sākuši noskaidrot, vai Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirtās dotācijas biedrībām un nodibinājumiem dažāda veida pasākumu organizēšanai, uzdevumu veikšanai, biedrību atbalstīšanai ir izlietotas lietderīgi, likumīgi, un, vai ir sasniegts izvirzītais mērķis. Šajā revīzijā ļoti noderētu pašu nozares pārstāvju viedoklis.

Sākta pārbaude Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā, lai izvērtētu RPIVA atvērto filiāļu darbības ekonomisko pamatotību un efektivitāti. RPIVA ir atvērusi astoņas filiāles dažādās Latvijas pilsētās, sniedzot iespēju studentiem izglītības programmu apgūt pēc iespējas tuvāk savai dzīvesvietai, taču studentu skaits ir ļoti mazs – piemēram, 2012./2013.mācību gadā Madonas filiālē - 25, Ventspils filiālē - 65.

Ar mērķi pārliecināties, vai saistībā ar ieviestajām biometrijas pasēm ir izveidotas atbilstīgas vadības un kontroles procedūras, vai biometrijas pases saņemšanas process ir uzticams un drošs, kā arī salīdzināt Latvijā īstenotos procesus ar citās valstīs notiekošo, Valsts kontrole sadarbībā ar Šveices, Lietuvas, Beļģijas, Norvēģijas un Portugāles augstākajām revīzijas iestādēm ir uzsākusi paralēlo revīziju. Šajā revīzijā ļoti vērtīga būtu iedzīvotāju pieredze biometrijas pasu izmantošanā.

Plašāka informācija par uzsāktajām revīzijām un sabiedrības iespējām atbalstīt Valsts kontroli un veicināt revidentu darbu – Valsts kontroles mājaslapā, sadaļā „aktuālās revīzijas”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties