9. Jūlijs 2014 10:41
Jaunumi
Valsts kontrole: Straujumai jārīkojas, lai uzlabotu atbildību valsts pārvaldē

2015.gada budžeta sagatavošanas laikā, kad plaši izskanējušas bažas par ierobežoto fiskālo telpu, īpaša uzmanība jāpievērš tādiem būtiskiem finanšu vadības jautājumiem kā kontrole un atbildība, uzskata valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Vēstulē Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai E.Krūmiņa atgādina, ka pēc vairākiem Valsts kontroles (VK) atklātajiem pārkāpumiem valsts kapitālsabiedrībās joprojām nav sekojusi konkrēta rīcība, kas nepieļautu līdzīgu gadījumu atkārtošanos un neļautu amatpersonām izvairīties no atbildības.

Valsts kontrole atgādina, ka jau 2009.gadā, veicot likumības revīzijas Veselības ministrijas kapitālsabiedrībās, tika konstatēts kredītiestādēs noguldīto līdzekļu neatgūšanas risks.

Vairākas Veselības ministrijas kapitālsabiedrības bija saņēmušas valsts galvoto aizdevumu lielākā apjomā nekā tas bija nepieciešams plānoto aktivitāšu veikšanai, un šos līdzekļus noguldījušas kredītiestādēs. Šobrīd atklājies, ka “Latvijas Krājbankā” zaudēto 6 miljonu eiro dēļ tagad tiek plānots prasīt papildu finansējumu no valsts budžeta, lai iegādātos aprīkojumu Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunajam korpusam. VK uzskata, ka tas ir nepieņemami, īpaši tāpēc, ka amatpersonas, kas lēma par naudas izvietošanu depozītos, joprojām nav sauktas pie atbildības.

Līdzīga situācija ar brīvajiem naudas līdzekļiem LVL 63 349 000 apmērā 2009.gada revīzijā tika konstatēta arī Valsts akciju sabiedrībā ,,Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC). Turklāt 37 no 67 noslēgtajiem depozītu līgumiem bija parakstījis viens prokūrists bez valdes pilnvarojuma, tādējādi pārkāpjot savas pilnvaras un prokūras līgumu. LVRTC  ,,Latvijas Krājbankā” zaudēja 25 miljonus latu. Vainīgo nav.

Tā kā valsts kapitālsabiedrību zaudējumus ir radījusi konkrētu amatpersonu rīcība vai bezdarbība, E.Krūmiņa vēstulē aicina L.Straujumu veikt nepieciešamos pasākumus, lai netiktu pieļautas tādas situācijas, ka kapitālsabiedrību atbildīgo amatpersonu rīcības rezultātā tiek nodarīti zaudējumi kapitālsabiedrībai, attiecīgās amatpersonas netiek sauktas pie atbildības un par to neizdarību no valsts budžeta maksā visi nodokļu maksātāji.

 

 

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties