10. Jūlijs 2014 09:26
Jaunumi
Iedzīvotāji visbiežāk interesējas par sociālajiem jautājumiem un valsts pārvaldes reformām

Pirmajā pusgadā Ministru prezidents, Ministru kabinets un Valsts kanceleja ir saņēmusi 1 660 iesniegumus, tostarp 812 elektroniski. Tāpat vietnē www.mazinamslogu.gov.lv saņemti vairāk nekā 160 vērtīgi iedzīvotāju priekšlikumi administratīvā sloga mazināšanai.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka ir pozitīvi vērtējama pieaugošā sabiedrības līdzdalība, novērojumi un atgriezeniskā saite, kas paver detalizētu un pamatīgu ieskatu reālajā ikdienas sadarbībā starp valsts pārvaldi un sabiedrību un dod iespēju pilnveidot nozaru politikas, normatīvo regulējumu un sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Šogad papīra un elektroniskā formā no fiziskām personām saņemti 950 iesniegumi, bet no juridiskajām – 710, kā arī reģistrēti vairāk nekā 1030 iedzīvotāju zvani.

Vēstulēs iedzīvotāji izteikuši viedokli par pabalstu, pensiju, daudzdzīvokļu nama apsaimniekošanas, nekustamā īpašuma nodokļa, uzturēšanās atļaujas saņemšanas un dubultpilsonības iegūšanas jautājumiem. Interese bijusi arī par veselības un zemes reformām un aktuālajiem izglītības jautājumiem. Iedzīvotāji arī izteikuši vērtējumu par Zolitūdes traģēdiju un priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām būvniecības regulējumā.

Valsts kancelejas iniciatīvas „Mazinām slogu kopā!” ietvaros aptuveni pusgada laikā vien jaunizveidotā mājaslapa www.mazinamslogu.gov.lv ir skatīta 35 308 reizes, un kopumā to apmeklējuši 9173 unikālie lietotāji.

Savukārt mobilā aplikācija „Futbols valsts pārvaldē” lejuplādēta vairāk nekā 500 reizes. Ar tās palīdzību iedzīvotāji izteikuši 520 vērtējumus par valsts iestāžu darbu.

Katrs vietnē www.mazinamslogu.gov.lv iesniegtais priekšlikums vai ar mobilo aplikāciju „Futbols valsts pārvaldē” veiktais novērtējums par valsts iestāžu darbu tiek izskatīts un izvērtēts. Piemēram, šogad, apkopojot situāciju par valsts pārvaldes paveikto administratīvā sloga mazināšanā un darbības efektivizēšanā, tika ņemts vērā ne tikai iestāžu pašvērtējums un formālā statistika, bet arī iedzīvotāju novērtējums, novērojumi un priekšlikumi, kas saņemti www.mazinamslogu.gov.lv vietnē vai ar mobilo aplikāciju.

Iniciatīvas ietvaros līdz šim visbiežāk iedzīvotāju uzdotie jautājumi bijuši saistīti ar elektronisko deklarēšanās sistēmu (EDS), publiskajiem iepirkumiem, savstarpējo iestāžu nesadarbošanos (sliktu futbolu), pieprasot dažāda veida izziņas, neskaidrībām par ES līdzfinansētajiem projektiem un liekajām formalitātēm, kā arī neskaidro un nesaprotamo ES struktūrfondu informāciju.

Par būvniecību vietnē www.mazinamslogu.gov.lv līdz šim saņemti vairāk nekā 40 priekšlikumi.

Izvērtējot bezmaksas informatīvajā tālruņa līnijā 80000120 saņemto zvanu saturu, jāsecina, ka visbiežāk tika pārrunātas tēmas par namu apsaimniekošanu, sociālo palīdzību, daudzdzīvokļu māju pakalpojumu norēķiniem un valdības darbu kopumā.

Tāpat iedzīvotāji izteikuši viedokli par KNAB darbību un iestādes pieņemtajiem lēmumiem, kā arī par politiskajiem procesiem valstī un sociālā dialoga lomu ilgtspējīgas ekonomiskās un sociālās attīstības nodrošināšanā.

Šajā periodā pasaules politiķu foto un autogrāfu kolekcionāriem nosūtītas 269 Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas bildes ar autogrāfu. Vislielākā interese par to izrādīta no Krievijas, Slovākijas, Polijas un Vācijas kolekcionāriem.

Valsts kanceleja pēdējo gadu laikā ir īstenojusi virkni iniciatīvu, lai stiprinātu sabiedrības līdzdalības iespējas – gan valdības lēmumu pieņemšanas procesā, gan valsts pārvaldes darbā kopumā. Starp nozīmīgākajām iniciatīvām un projektiem jāmin valdības sēžu tiešraides, diskusiju dokumenti jeb t.s. zaļā grāmata (green papers), Memoranda sadarbības padome ar NVO, kā arī digitālo līdzdalības rīku izstrāde – iniciatīvas „Mazinām slogu kopā!” speciālas vietnes www.mazinamslogu.gov.lv izveide un mobilās aplikācijas „Futbols valsts pārvaldē” izstrāde – citas auditorijas uzrunāšanai un papildus līdzdalības iespēju nodrošināšanai. Piemēram, mobilā aplikācija ļauj izteikt vērtējumu nekavējoties, konkrētajā notikuma vietā, arī gadījumā, ja, piemēram, kādu iemeslu dēļ nav pieejams internets.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties