16. Jūlijs 2014 11:50
Jaunumi / Cilvēktiesības
Latvija akcentē ANO Cilvēktiesību padomes prioritātes
Kandidējot uz vietu ANO Cilvēktiesību padomē, Latvija uzsver paveikto cilvēktiesību jomā, tostarp attiecībā uz cilvēku tirdzniecību un fiktīvo laulību novēršanu.
Ieva Čīka, Leta

Otrdien,15.jūlijā, Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības ANO (Ņujorkā) vadītāja vietniece Inese Freimane-Deksne iepazīstināja ANO dalībvalstis un nevalstiskā sektora pārstāvjus ar Latvijas prioritātēm, kandidējot uz vietu ANO Cilvēktiesību padomē no 2015.līdz 2017.gadam.

Starptautisko cilvēktiesību organizāciju „Amnesty International”, „International Service for Human Rights”, Tunisijas un Urugvajas organizētajā pasākumā valstis, kuras kandidē uz ANO Cilvēktiesību padomi (CTP), informēja par savām prioritātēm cilvēktiesību jomā.

Kandidātvalstu pārstāvji atbildēja arī uz citu ANO dalībvalstu un nevalstisko organizāciju uzdotajiem jautājumiem.

Pasākumu vadīja ANO ģenerālsekretāra palīgs cilvēktiesību jautājumos Ivans Šimonovičs (Ivan Šimonović).

Pasākumā piedalījās 7 no 17 kandidātvalstīm šī gada CTP vēlēšanās – Albānija, Bolīvija, Botsvāna, Kostarika, Latvija, Nīderlande un Portugāle. Kandidātvalstis tika īpaši aicinātas informēt par savā valstī aktuālu izaicinājumu cilvēktiesību jomā un par CTP, un tās mehānismu lomu problēmas risināšanā.

Latvijas pārstāve informēja par  valdības centieniem novērst un apkarot cilvēku tirdzniecību. Tā ir globāla problēma ar tendenci attīstīties jauniem šī nozieguma paveidiem. Tā, piemēram, fiktīvu laulību noslēgšana Eiropas Savienības valstīs starp Latvijas valstspiederīgajiem un trešo valstu pilsoņiem ar mērķi iegūt tiesības uzturēties ES dalībvalstīs.

I. Freimane-Deksne ziņoja arī par paveikto nacionālo tiesību normu stiprināšanā un par nepieciešamību veicināt sabiedrības, kā arī iespējamo upuru mērķa grupu informētību, tai skaitā par vervēšanu internetā. Ņemot vērā problēmas pārnacionālo raksturu, Latvija norādīja uz starptautiskās un reģionālās sadarbības nozīmi, kā arī uz esošo juridisko instrumentu efektīvu ieviešanu. Arī CTP rīcībā ir būtiski cilvēku tirdzniecības novēršanas un apkarošanas instrumenti.

I. Freimane-Deksne Latvijas vārdā pauda valsts apņēmību sniegt ieguldījumu CTP darbā, veicinot un aizstāvot cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu visā pasaulē. Šo apņemšanos apstiprina gan Latvijas uzņemtās plaša apjoma saistības cilvēktiesību jomā, gan arī aktīvā darbība starptautiskajās organizācijās.

Latvija izteica īpašu atbalstu cilvēktiesību vispārējā periodiskā pārskata darbībai, kā arī ANO speciālo ziņotāju darbam.  Kopš 2007.gada Latvija aktīvi aicina citas ANO dalībvalstis izsniegt pastāvīgo ielūgumu ANO Cilvēktiesību padomes speciālajiem ziņotājiem, virzot šo iniciatīvu CTP ietvaros. Latvija apstiprināja, ka tās ievēlēšanas gadījumā Latvija turpinās iepriekš iesākto aktīvo darbu un veicinās prioritāro jautājumu uzturēšanu CTP darba kārtībā. Latvija īpaši akcentēja kā svarīgu - visu cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu, tai skaitā internetā, kā arī dzimumu līdztiesību.

Jautājumu un atbilžu sesijā Latvija atkārtoti uzsvēra savas prioritātes cilvēktiesību jomā un informēja par nesen pieņemtajiem apjomīgajiem grozījumiem tiesību aktos vardarbības pret sievietēm novēršanā, kā arī par nepieciešamību iesaistīt pilsonisko sabiedrību lēmumu pieņemšanā nacionālā līmenī, kā arī ANO Cilvēktiesību padomes darbā.

ANO CTP 15 dalībvalstu vēlēšanas uz 2015. – 2017.gada termiņu notiks 2014.gada novembrī. Latvijas apņemšanās, kandidējot uz CTP, ir publicētas http://www.mfa.gov.lv/data/file/Arpolitika/lv_pledges_hrc.doc .

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CILVĒKTIESĪBAS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties