1. Augusts 2014 16:04
Jaunumi
Latvijas Universitāte rudenī izsludinās izcilību veicinošu stipendiju konkursus doktorantiem

Latvijas Universitāte jau sesto gadu sekmīgi realizē Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektus „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē” un „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē – 2”. Kopā apgūti 22,4 milj. EUR, piešķirot 1551 stipendiju. Rudenī projektos tiks izsludināti nākošie konkursi.

Abi projekti ir Darbības programmas papildinājuma 1.1.2.1.2. apakšaktivitātes „Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai” ietvaros. Apakšaktivitātes mērķis ir visās izglītības tematiskajās grupās palielināt to speciālistu skaitu, kas ieguvuši augstāko kvalifikāciju (doktora zinātnisko grādu) un spējīgi plānot, radīt un ieviest ražošanā augstas tehnoloģijas produktus, kā arī produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, veicinot tautsaimniecības attīstību uz inovāciju pamata. Izglītības un zinātnes ministrija Latvijas Universitātes sagatavotajiem ESF projektiem ir apstiprinājusi budžetu nepilnus 16,5 milj. Ls, kas ir 23.5 milj. EUR un projektu realizācijas laiks no 2009.gada līdz 2015.gadam.

Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātie finansējumi Latvijas Universitātei  tiek piešķirti konkrētam mērķim, kas  projektu ieviešanas gaitā ir jāsasniedz. Doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti, kuri studē pilna vai nepilna laika studijās valsts budžeta finansētajās vai maksas studiju vietās jebkurā no izglītības tematiskajām grupām konkursa kārtībā, var saņemt finansiālu atbalstu, kā rezultātā zinātniskā grāda pretendenti saņems stipendijas, no kuriem vismaz 80 procenti Eiropas Sociālā fonda atbalstu saņēmušo doktorantu līdz 2015.gada 31.augustam būs jāiegūst doktora zinātniskais grāds.

No projekta „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē” uzsākšanas brīža (no 2009.gada līdz 2014.gada vidum) apgūti vairāk kā 14 milj. Ls, kas ir 21 milj. EUR. Šajā periodā noorganizēti 11 konkursi un piešķirtas 1465 mērķstipendijas. No projekta realizācijas uzsākšanas brīža promocijas padomē ir iesniegta 486 disertācijas, no tām jau aizstāvētas 438.

No projekta  „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē – 2”, (kura realizācijas periods ir no 2012.gada līdz 2014.gadam) apgūti 954064 Ls,  kas ir 1,4 milj . EUR. Šajā periodā noorganizēti 3 konkursi un piešķirtas 86 mērķstipendijas. No projekta realizācijas uzsākšanas brīža promocijas padomē ir iesniegta 76 disertācijas, no tām jau aizstāvētas 44.

Projektā kā galvenais rezultatīvais rādītājs tiek uzskatīts aizstāvēto disertāciju skaits, kas proporcionāli tiek aprēķināts no kopēji vienu reizi atbalstīto doktorantu skaita. Lai šo Ministru Kabineta (MK) noteikumu nosacījumu izpildītu, projekta pieteikumā plānotais atbalstāmo doktorantu skaits ir loģisks un tiem doktorantiem, kuri konkursā pieteicās no projekta realizācijas sākuma, bija iespēja mērķstipendijas saņemšanai pieteikties atkārtoti un to saņemt atbilstoši MK noteikumos noteiktajam mēnešu skaitam. Tas daudziem doktorantūras studentiem bija liels pamudinājums veikt savas studiju saistības labi un apzinīgi, jo bija cerības atkārtoti saņemt mērķstipendiju.

Sekmīga projekta realizācija veicinās doktorantu un jauno zinātnieku iesaistīšanu Latvijas Universitātes atbalstītu pētījumu programmās un stimulēs veikt pētījumus par Universitātes attīstības stratēģijas izpildei nozīmīgām tēmām. Liela cerība, ka Latvijas Universitātes akadēmiskajam personālam pievienosies jauni doktori, kuri iekļausies studiju un pētniecības darbā. Atjaunotais akadēmiskais personāls nodrošinās studiju kvalitātes uzlabošanos un līdz ar to veicinās jaunu studentu piesaisti ne tikai Universitātei, bet arī citām augstskolām un zinātniskajām institūcijām, kā arī nodrošinās valsts pasūtījumu pēc kvalificēta darbaspēka inovatīvai, uz zināšanām balstītai ekonomikai un ražošanas darbībai.

Tuvojas rudens un projektā „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē” tiks izsludināti jauni konkursi. Nākamie divi konkursi paredzēti daudz mazākam doktorantu skaitam, kas dos iespēju daļai jau atbalstīto doktorantu vēlreiz pretendēt mērķstipendijas iegūšanai jau spraigākā konkurencē. 

Aicinām visus interesentus iepazīties ar nosacījumiem par to, kurš var kļūt par mērķstipendijas saņēmēju Latvijas Universitātes mājaslapā http://www.lu.lv/par/projekti/es/2007-2013/esf/doktora-studijas/ un aktīvi sekot jaunākai informācijai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties