11. Augusts 2014 12:35
Jaunumi
KNAB publicē OECD Pretkorupcijas rokasgrāmatu uzņēmējiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis izdevuma „Pretkorupcijas rokasgrāmata uzņēmējiem: ētiskas un tiesiskas darbības nodrošināšana” latvisko versiju.

Ieviešot OECD Konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos prasības, KNAB nolūkā informēt uzņēmējus par nepieciešamajiem iekšējās kontroles mehānismiem korupcijas novēršanai šovasar latviešu valodā ir pārtulkojis OECD, ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja un Pasaules Bankas 2013.gadā publicēto rokasgrāmatu „Anti-Corruption Ethics and Compliance Handbook for Business”.

Tā ir praktisks palīgs uzņēmumiem, kas vēlas stiprināt vai ieviest korupcijas un krāpšanas novēršanas pasākumus savā organizācijā. Materiāls apkopo galvenos starptautiskās uzņēmējdarbības vadības instrumentus un apraksta to praktisko ieviešanu dzīvē. Tajā apkopoti starptautiski visvairāk atzītie korupcijas novēršanas instrumenti uzņēmējdarbībā, kā arī aprakstīti spilgti piemēri no uzņēmējdarbības prakses, ieviešot pretkorupcijas politiku.

Rokasgrāmatai ir trīs daļas. Pirmā daļa sniedz pārskatu par starptautisko korupcijas apkarošanas regulējumu, kas ir jāievēro uzņēmumiem, kuri darbojas ārvalstu tirgos. Otrā daļa sniedz īsu ievadu par to, kā uzņēmumi var novērtēt riskus, lai varētu sākt izstrādāt efektīvu ētiskas un tiesiskas darbības programmu, kas nepieļauj darbinieku iesaistīšanos koruptīvos darījumos.

Trešajā – vissvarīgākajā - nodaļā ir apkopoti galvenie uzņēmējdarbības vadības instrumenti: uzņēmuma augstākās vadības vēstījuma paraugs, apņemoties novērst korupciju un atbalstīt šī procesa veikšanu, korupcijas novēršanas programmas izstrādāšanas un pārraudzības kārtība, korupcijas novēršanas politikas apraksts, detalizēti izstrādāti rīcības plāni konkrētām riskam pakļautām jomām, korupcijas apkarošanas programmas piemērošanas biznesa partneriem metodika, paraugs iekšējās kontroles mehānisma un uzskaites efektivitātes nodrošināšanai, komunikācijas un apmācību plānošanas principi un vadlīnijas, piemērs, kā veicināt ētiskumu un tiesiskumu uzņēmumā, paraugi, kā nodrošināt pārkāpumu atklāšanu un ziņošanu, pārkāpumu novēršanu, korupcijas apkarošanas programmas periodiskas pārskatīšanas un izvērtēšanas kārtība.

Šie elementi tiek sīkāk aprakstīti rokasgrāmatā, izmantojot reālu, anonīmu situāciju izpēti, kuru nodrošināja uzņēmumi.

Materiāls „Pretkorupcijas rokasgrāmata uzņēmējiem: ētiskas un tiesiskas darbības nodrošināšana” latviešu valodā pieejams KNAB mājaslapā sadaļā Uzņēmējiem (http://www.knab.gov.lv/lv/education/uznemejiem/).

Jāpiebilst, ka KNAB izstrādātajā Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2014.-2020.gadam projektā kā viena no korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas prioritātēm ir izvirzīta korupcijas ierobežošanas pasākumu privātajā sektorā īstenošanas uzsākšana. Savukārt viens no apakšmērķiem ir izveidot tādu patstāvīgi darbojošos iekšējās kontroles sistēmu, kas maksimāli ierobežo korupcijas rašanās iespējas valsts, pašvaldību vai privātajā sektorā, kas sevī ietver arī Korupcijas novēršanas pasākumu ieviešanu privātajā sektorā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties