13. Augusts 2014 11:06
Jaunumi
Par KNAB 2013.gadā veiktajām pārbaudēm

Kopš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izveidošanas 2002.gadā būtisks KNAB darbs tiek ieguldīts valsts amatpersonu darbības kontroles jomā, kas ir viena no biroja funkcijām korupcijas novēršanā. Šo gadu laikā ir pieņemti vairāk nekā 1400 lēmumi administratīvā pārkāpuma lietās, saucot valsts amatpersonas pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.

KNAB kontrolē likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kā arī citos normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteikto aizliegumu un ierobežojumu ievērošanu, lai nodrošinātu valsts amatpersonu darbību sabiedrības interesēs un novērstu jebkuras amatpersonas, tās radinieku vai darījuma partneru personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz valsts amatpersonas lēmumiem un rīcību, veicinātu valsts amatpersonu darbības atklātumu un atbildību sabiedrības priekšā, kā arī sabiedrības uzticēšanos valsts amatpersonu darbībai.

2013.gadā, veicot pārbaudes par likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” paredzēto valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu un konstatējot administratīvā pārkāpuma pazīmes, KNAB 147 gadījumos uzsāka lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā. Savukārt 87 gadījumos tika pieņemts lēmums par atteikšanos uzsākt lietvedību vai lietvedības izbeigšanu administratīvā pārkāpuma lietā.

Konstatējot likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu, 2013.gadā ar naudas sodu kopumā sodītas 76 valsts amatpersonas, piemērojot sodu 5 595 latu (7 960,97 eiro) apmērā (divos tiesā apstrīdētos lēmumos šobrīd norit tiesvedība, un tie vēl nav stājušies spēkā).

Pērn mazinājies to valsts amatpersonu skaits, kuras sauktas pie administratīvās atbildības un ir vadošas amatpersonas – valsts un pašvaldības iestāžu vadītāji vai vadītāju vietnieki, kapitālsabiedrību valžu locekļi, kuri galvenokārt veikuši amatpersonas funkcijas interešu konflikta situācijā vai aizliegti savienojuši amatu. 2013.gadā tie bija 17%, bet 2012.gadā – 28%.

Sestā daļa (16%) konstatēto administratīvo pārkāpumu saistīta ar valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā, proti, valsts amatpersonas veikušas ar savu amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības, kurās pati valsts amatpersona, viņas radinieki vai darījuma partneri bijuši personiski vai mantiski ieinteresēti.

2013.gadā 9% no konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem bijuši par likumā paredzēto ierobežojumu rīkoties ar valsts vai pašvaldību mantu neievērošanu (2012. gadā – 1%).

Pārskats: Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 2013.gadā veiktajām pārbaudēm un konstatētajiem normatīvajos aktos noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpumiem valsts amatpersonu darbībā”

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties