18. Augusts 2014 14:10
Jaunumi
Valsts kontrole jaunajā mājaslapā publicēs tiesību normu pārkāpēju sarakstu.

No šodienas katrs interneta lietotājs var iepazīties ar to, kāds sods piemērots nesaimnieciskiem vadītājiem un tiesību normu neievērotājiem pēc Valsts kontroles (VK) revīzijām.

Jaunajā VK mājaslapā ir ieviesta īpaša sadaļa, kurā var pārskatāmi izsekot līdzi tam, kā uz revīzijās atklātajiem pārkāpumiem reaģē tiesībsargājošās iestādes un augstākās uzraugošās institūcijas. Sadaļa aplūkojama: http://www.lrvk.gov.lv/reviziju-rezultati/parkapumu-izskatisana/.

“Mēs rūpīgi sekojam un arī turpmāk sekosim tam, kā tās institūcijas, kurām jāsoda par pārkāpumiem atbildīgās amatpersonas, pilda savus likumos noteiktos pienākumus,” uzsver valsts kontroliere Elita Krūmiņa. “Publicētajā pārkāpēju sarakstā iespējams iepazīties gan ar revīzijās atklātajiem faktiem, gan ar to izvērtēšanas gaitu dažādās institūcijās. Vainīgajām amatpersonām var tikt piemērota gan kriminālā, gan administratīvā, gan disciplinārā atbildība. Par to, kāda tā ir un kādā stadijā atbildības izvērtēšana notiek, regulāri varēs uzzināt šajā sadaļā jaunajā VK mājaslapā.”

Pārkāpēju saraksts veidots, apkopojot pēdējos divos gados veiktajās revīzijās atklātos tiesību normu pārkāpumus, kuru rezultātā nodokļu maksātājiem ir nodarīti ievērojami zaudējumi. To apmērs svārstās no dažiem desmitiem tūkstošu līdz vairākiem miljoniem eiro, un tie var būt radušies gan tīšas noziedzīgas darbības, gan arī nesaimnieciskas rīcības rezultātā. Atkarībā no pārkāpuma rakstura VK ir informējusi vai nu tiesībsargājošās, vai augstākās institūcijas un prasa konkrētu rīcību vainīgo sodīšanā.

Valsts kontrolei likums nav deleģējis sodīšanas funkciju, tāpēc vainīgo nosaukšana un regulāra to atbildības izvērtēšanas pieprasīšana ir efektīvākais instruments taisnīguma panākšanai un nodokļu maksātāju interešu aizstāvībai.

VK mājaslapā ir arī daudz citu jaunumu. Tās apmeklētājiem iespējams pārskatāmāk iepazīties ar jau veikto revīziju rezultātiem, piedalīties diskusijās par nepieciešamajiem uzlabojumiem valsts un pašvaldību resursu apsaimniekošanā, ierosināt jaunas revīziju tēmas, kā arī izteikt savu viedokli par VK darbu. Izmantojot jauno mājaslapu, interesenti var ērti aplūkot VK informāciju populārākajos sociālajos medijos Twitter un Youtube.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties