4. Septembris 2014 09:14
Jaunumi
Stājas spēkā spriedums uzņēmējas Ellas Ivanovas slepkavības lietā

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 1.septembrī rīcības sēdē izskatot Igora Ivanova un Vitālija Mamedova aizstāvju kasācijas sūdzības par AT Krimināllietu tiesu palātas 2014.gada 27.jūnija spriedumu, pieņēma lēmumu par atteikšanos pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu, jo atbilstoši Kriminālprocesa likuma 573.pantā noteiktajam departaments nolēmuma tiesiskumu kasācijas kārtībā pārbauda tikai tādā gadījumā, ja kasācijas sūdzībā izteiktā prasība pamatota ar Krimināllikuma pārkāpumu vai šā likuma būtisku pārkāpumu.

Līdz ar to stājas spēkā apelācijas instances tiesas spriedums, ar kuru apsūdzētajam Ludvigam Antonovam piespriesta brīvības atņemšanu uz 14 gadiem un sešiem mēnešiem ar policijas kontroli uz trīs gadiem un no L.Antonova, I. Ivanova un V.Mamedova solidāri piedzīta morālā kaitējuma kompensācija 70 000 eiro nogalinātās uzņēmējas mātei un 70 000 eiro katrai no divām viņas meitām. Rīcības sēdes lēmums nav pārsūdzams.

Pārējā daļā spriedums lietā stājās spēkā jau pērn 30.septembrī, kad Senāta Krimināllietu departaments (tagad Krimināllietu departaments) par pusgadu mīkstināja ar AT Krimināllietu tiesu palātas 2012.gada 14.decembra spriedumu noteikto sodu I.Ivanovam, V.Mamedovam un L.Antonovam. Ar spēkā stājušos tiesas spriedumu I.Ivanovs atzīts par vainīgu uzkūdīšanā mantkārīgā nolūkā veikt savas sievas slepkavību un sodīts ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem, Vitālijs Mamedovs atzīts par vainīgu slepkavības mantkārīgā nolūkā organizēšanā un atbalstīšanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz 10 gadiem un sešiem mēnešiem. Asifs Hadžanovs, kurš bija apsūdzēts par slepkavības mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu, atzīts par nevainīgu viņam celtajā apsūdzībā un attaisnots. Senāts toreiz atcēla AT Krimināllietu tiesu palātas spriedumu daļā par apsūdzētajam Ludvigam Antonovam noteikto sodu pēc Krimināllikuma 233.panta otrās daļas par ieroča glabāšanu un galīgo sodu. Tāpat Senāts atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā, kas attiecas uz morālā kaitējuma kompensācijām nogalinātās uzņēmējas meitām un mātei. Senāts lietu šajās daļās nodeva jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Saskaņā ar apsūdzību Igors Ivanovs uzkūdījis un atbalstījis, Vitālijs Mamedovs organizējis un atbalstījis un Ludvigs Antonovs izdarījis citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu mantkārīgā nolūkā.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 30.decembrī Igoru Ivanovu atzina par vainīgu uzkūdīšanā mantkārīgā nolūkā veikt savas sievas slepkavību un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Ludvigu Antonovu tiesa atzina par vainīgu slepkavības izdarīšanā mantkārīgā nolūkā un par šaujamieroču neatļautu iegādāšanos un glabāšanu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz 15 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Pirmās instances tiesa atzina par vainīgu arī Vitāliju Mamedovu par slepkavības mantkārīgā nolūkā organizēšanu un atbalstīšanu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz 11 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Ceturto lietā apsūdzēto Asifu Hadžanovu, kurš bija apsūdzēts par slepkavības mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu, pirmās instances tiesa atzina par nevainīgu un attaisnoja. Tāpat Rīgas apgabaltiesa nosprieda piedzīt solidāri no I.Ivanova, L.Antonova un V.Mamedova Ls 100 000 morālā kaitējuma kompensāciju par labu Ellas Ivanovas mātei.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta 2012.gada 14.decembrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā par apsūdzēto vainu un noteiktajiem sodiem, bet atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par kaitējuma kompensācijas nenoteikšanu cietušajām. Tiesa nosprieda piedzīt no apsūdzētajiem Igora Ivanova, Vitālija Mamedova un Ludviga par labu Igora Ivanova divām meitām morālā kaitējuma kompensāciju Ls 100 000 katrai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties