4. Septembris 2014 13:02
Jaunumi
Juridiskā komisija virza izmaiņas prasījuma nodrošinājuma regulējumā

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 4.septembrī, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā grozījumus Civilprocesa likumā, iekļaujot tajā priekšlikumus izmaiņām prasījuma nodrošinājuma regulējumā. Izmaiņas deputāti rosinājuši, lai novērstu gan reiderisma gadījumus, gan arī apdraudējumu vārda brīvībai, kas iespējami, atsevišķām tiesām negodprātīgi piemērojot Civilprocesa likumā iekļauto prasījuma nodrošinājuma regulējumu, informē komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

„Šis lēmums nenāk viegli, jo esam spiesti likumu papildināt ar ābeces patiesībām, kas juristiem būtu jāapgūst pirmajā kursā. Taču esam patiesi noraizējušies par uzņēmumu prettiesiskas pārņemšanas gadījumiem, kā arī tiesu lēmumiem, kas faktiski paralizē uzņēmumu darbu. Nevaram ietekmēt tiesu lēmumus, taču darīsim visu, lai samazinātu iespējas negodprātīgai likumu interpretācijai,” norāda komisijas vadītāja.

Reaģējot uz likuma garam neatbilstošu Civilprocesa likuma normu interpretāciju atsevišķās tiesās, Juridiskā komisija šodien nolēma vēlreiz nostiprināt likumā tiesas spriešanas pamatprincipus situācijās, kad tiesa vai tiesnesis lemj par prasības nodrošināšanu civilprocesā, piemēram, atbildētāja bankas kontu apķīlāšanu, informē I.Čepāne.

Likumprojektā uzsvērts, ka šādās lietās jāvērtē prasības pirmšķietamo formālo juridisko pamatojumu, kā arī samērīgumu starp pušu tiesiskajām interesēm. Savukārt, lemjot par prasības nodrošinājuma atcelšanu, tiesai jāizvērtē atbildētāja iesniegtie pierādījumi un pamatojums.

Tāpat atbildētāja naudas līdzekļu apķīlāšana nebūs pieļaujama prasībās par goda un cieņas aizskaršanu. Likuma tvērums būs plašāks – maksājumu apķīlāšana nebūs iespējama prasībās, ja prasījums ir atlīdzība, kas nosakāma pēc tiesas ieskata, norāda komisijas priekšsēdētāja.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties