11. Septembris 2014 09:15
Jaunumi
Cilvēktiesību komisija: Valsts policijai jānodrošina mājokļa neaizskaramība

Trešdien, 10.septembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē deputāti analizēja cilvēktiesību situāciju saistībā ar namīpašnieku patvarīgajām darbībām pret īrniekiem.

„Valsts policijas pienākums ir nodrošināt cilvēktiesības, ievērojot mājokļu neaizskaramības principu. Tādēļ atkārtoti lūdzam Valsts policiju izstrādāt iekšējo kārtību, kā rīkoties gadījumos, kad namīpašnieks neielaiž dzīvoklī īrnieku. Nav pieļaujama situācija, ka, kamēr policija lemj, vai sākt kriminālprocesu vai nē, cilvēkam jāguļ uz betona grīdas kāpņu telpā, jo viņa dzīvokļa durvis ir aizmetinātas.” To trešdien, 10.septembrī, pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes, kurā deputāti analizēja cilvēktiesību situāciju saistībā ar namīpašnieku patvarīgajām darbībām pret īrniekiem, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

„Īrnieku no dzīvokļa var izlikt tikai ar tiesas lēmumu. Kā skaidroja Ģenerālprokuratūras pārstāvis, gadījumā, kad īrnieks netiek iekšā savā dzīvoklī, jo namīpašnieks ir to aizmetinājis vai nomainījis slēdzeni, policijas darbinieku pienākums ir pārliecināties, vai ir tiesas lēmums par īrnieka izlikšanu. Ja tiesas lēmuma par izlikšanu nav, policijas pienākums ir darīt visu, lai cilvēks varētu iekļūt savā mājoklī, kā arī nodrošināt policistu klātbūtni, kad tiek nomainītas, piemēram, namīpašnieka pretlikumīgi uzstādītās atslēgas. Tāpat mums nav skaidra atšķirīgā attieksme dažādos policijas iecirkņos attiecībā uz kriminālprocesu ierosināšanu: vienos tie tiek ierosināti, citur līdzīgos gadījumos īrnieku tiesības netiek aizstāvētas,” akcentē komisijas priekšsēdētāja.

„Kopš vasaras sākuma, kad pēdējo reizi pārspriedām šo tematu, nekas nav mainījies – namīpašnieki turpina ar brutālām metodēm piespiest cilvēkus atstāt savus mājokļus. Tomēr, vai tiks pielikts punkts cilvēku nelikumīgai izlikšanai no īres dzīvokļiem, ir atkarīgs no, pirmkārt iekšlietu ministra Kozlovska kunga iesaistīšanās un policijas augstāko amatpersonu enerģiskas rīcības. Domāju, ka neiztikt arī bez policijas pašattīrīšanās,” uzsver I.Mūrniece.

I.Mūrniece norāda, ka komisija lūgs Tieslietu ministriju vērtēt kāda tiesu izpildītāja klātbūtnes pamatotību, namīpašniekiem apsekojot dzīvokļus, ja nav ierosināts tiesas process par izlikšanu no dzīvokļa, un viņu rīcību, piemēram, fotografējot īrnieku privātās mantas.

Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka par īrnieku cilvēktiesībām, kā arī Valsts policijas iekšējās kārtības jautājumiem diskusija jāturpina, un uz komisijas sēdi tiks aicināti iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties