11. Septembris 2014 16:26
Jaunumi
Turpmāk valdībā izskatīs tikai ar sabiedrības līdzdalību izstrādātus projektus

Ceturtdien, 11.septembrī, valsts sekretāri atbalstīja Valsts kancelejas un NVO priekšlikumu - turpmāk Ministru kabineta sēdē izskatīt tikai tos tiesību aktu projektus, kas izstrādāti sadarbībā ar sabiedrību.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane norāda, ka efektīva sabiedrības līdzdalība veicina kvalitatīvāku valdības lēmumu izstrādi.

„Latvijā jau vairāk nekā gadu ieviests jauns sabiedrības līdzdalības veids diskusiju dokumenti,* tomēr praksē tas tiek piemērots neefektīvi un formāli. Diskusiju dokumenti ir būtisks priekšnosacījums, lai nozīmīgākos politikas dokumentus un tiesību aktus jau pašā sākumposmā izstrādātu kvalitatīvi un atbilstoši sabiedrības interesēm. Tādēļ valsts sekretāri atbalstīja aicinājumu, turpmāk valdībā izskatīšanai virzīt tikai tos tiesību aktu projektus, kuru izstrādē tiks nodrošināta pilnvērtīga diskusijas dokumentu fāze,” skaidro E.Dreimane. 

Valsts sekretāri šodien atbalstīja, ka turpmāk Valsts sekretāru sanāksmēs netiks izsludināti dokumenti, kuriem Ministru kabineta noteiktajā kārtībai nebūs veikta kvalitatīva līdzdalības dokumentu jeb „green paper” stadija. Tāpat stingrāk tiks kontrolētas anotācijas par administratīvā sloga un sabiedrības līdzdalības jautājumiem. Valsts sekretāri atbalstīja arī pilnveidoto kārtību tiesību aktu kvalitātes pilnveidošanai – turpmāk Valsts kanceleja vērsīsies pie Tieslietu ministrijas ar lūgumu sniegt informāciju par sagatavoto projektu kvalitāti institūciju līmenī, kam Valsts kanceleja pakārtos  efektīvus pilnveidošanas pasākumus, t.sk., apmācības. 

Viņa piebilst, ka jēgpilna un produktīva iedzīvotāju līdzdalība sekmēs arī valsts pārvaldes informācijas pieejamību un atklātību.

Diskusiju dokumenti Latvijā ieviesti 2013.gada jūlijā, ikvienam interesentam paredzot iespēju iepazīties ar tiesību aktu projektiem agrīnā dokumenta izstrādes stadijā – vismaz 14 dienas pirms iesniegšanas Valsts sekretāru sanāksmē. Tādējādi tiek ievērojami paplašinātas un stiprinātas sabiedrības līdzdalības iespējas valdības lēmumu pieņemšanas procesā.

Infografika: Kā darbojas diskusiju dokumenti, t.sk. ārvalstu praksē?

* Diskusiju dokumenti ārvalstīs - green paper

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties