22. Septembris 2014 09:49
Jaunumi
Latvijas Universitātē notiks zinātnes kafejnīca ”Kas urda cilvēku?”

Piektdien, 26.septembrī, Zinātnieku nakts laikā plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā notiks "Zinātnes kafejnīcas" pasākums „Kas urda cilvēku?”, kas būs veltīts pilsoniskās līdzdalības jautājumiem. Pasākums notiek Zinātnieku nakts, laikā, kad LU fakultātēs, institūtos un citviet Rīgā un visā Latvijā plašā pasākumu programma, visiem interesentiem ļaus ieskatīties zinātnes noslēpumos.

Cilvēki jau kopš laika gala ir centušies apvienoties grupās, lai tādā veidā sasniegtu kopīgus mērķus un veicinātu savu interešu aizstāvību. Zinātnes kafejnīcas laikā centīsimies saprast, kāpēc ir cilvēki, kuri ir pasīvi un samierinās ar visu apkārt notiekošo, un ir tādi, kuri aktīvi iesaistās sabiedrībā notiekošajos procesos. Pasākuma gaitā brīvā atmosfērā, mēģināsim iedziļināties iedzīvotāju pašorganizācijas un pilsoniskās līdzdalības vēsturiskajos, psiholoģiskajos un sociālekonomiskajiem aspektos, kam sekos pozitīvo piemēru analīze un diskusija.

LU psiholoģijas profesors Dr. Ģirts Dimdiņš atklās interesantus psiholoģiskos aspektus, kas stāv aiz mūsu vēlmes nesamierināties ar notiekošo un pacelt savu balsi savu un citu cilvēku interešu aizstāvībai. LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dr. Inta Mieriņa pastāstīs par iedzīvotāju līdzdalības un pašorganizācijas sociālajiem aspektiem. Latvijas Prezidentūras ES Padomē Komunikācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja un ilggadējā NVO jomas aktīviste Linda Jākobsone dalīsies savā pieredzē par to, kas viņu ir „urdījis” veidot biedrības, sadarboties un veikt brīvprātīgo darbu gan Latvijā, gan aiz okeāna.  Savukārt, Akadēmiskās vienības „Austrums” pārstāvis, filologs un žurnālists Gints Šīmanis stāstīs par studentu akadēmiskajām mūža organizācijām, kā vienām no pirmajām studentu pašorganizācijas formām. Pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz, par to kas mudina cilvēkus aktīvi iesaistīties apkārt notiekošajos procesos, iniciēt, organizēt un veikt sabiedriskas aktivitātes ārpus sava pamatdarba un ģimenes dzīves.

Zinātnieku nakts laikā, 26. septembrī, LU, tās fakultātēs un institūtos daudzveidīgā pasākumu programmā visi interesenti aicināti atklāt zinātnes noslēpumus, apskatot dažādas izstādes, demonstrējumus, klausoties lekcijas utml. Šajā pašā dienā notiks arī LU un LU Radio NABA rīkotais Zinātnes festivāls, kas aicina pasākumu Esplanādē, izstādi un instalāciju LU galvenajā ēkā u.c. Pasākumus noslēgs koncerts NABAKLAB, kas sāksies plkst. 22.00.

Savukārt otrdien, 23. septembrī plkst. 18.00 LU Radio NABA skanēs raidījums „Zinātnes vārdā”, kas būs veltīts plašajai 26. septembra Zinātnieku nakts un Zinātnes festivāla programmai.

Zinātnes kafejnīcas pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties