16. Oktobris 2014 09:38
Jaunumi
KNAB rosina uzsāk kriminālvajāšanu pret P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas amatpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības VSIA „Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas” (Slimnīca) amatpersonu par pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar tīšu un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Slimnīcas atbildīgā amatpersona noslēgusi līgumu ar kādu fizisku personu par it kā dokumentu reģistrēšanu un iesniegšanu Latvijas Republikas (LR) Patentu valdē. Par šo pakalpojumu  Slimnīca apņēmās fiziskai personai veikt samaksu 1821,28 EUR apmērā. Taču izmeklēšanā noskaidrots, ka fiziskā persona šos darbus nav veikusi. Dokumentu reģistrēšanu un iesniegšanu LR Patentu valdē veikusi Slimnīcas amatpersonas radiniece. Daļa no minētajiem budžeta līdzekļiem 1505,40 EUR tika nodota Slimnīcas amatpersonai, daļu saņēma fiziskā persona kā samaksu par izpildītajiem darbiem.

Slimnīcas atbildīgā amatpersona, zinot, ka līgums par pakalpojumu sniegšanu neatbilst faktiskajiem apstākļiem un maldinot Slimnīcas darbiniekus, panāca  attiecīgo maksājumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības Slimnīcas amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļa) un krāpšanu (KL 177.panta otrā daļa), kā arī Slimnīcas amatpersonas radinieci par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu (KL 20.panta 4.daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

***

318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

177.pants. Krāpšana 

(2) Par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

20.pants. Līdzdalība

(4) Par atbalstītāju uzskatāma persona, kas apzināti veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, dodot padomus, norādījumus, līdzekļus vai novēršot šķēršļus tā izdarīšanai, kā arī persona, kas iepriekš apsolījusi noslēpt noziedzīga nodarījuma izdarītāju vai līdzdalībnieku, noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus un līdzekļus, noziedzīga nodarījuma pēdas vai noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus vai arī iepriekš apsolījusi iegādāties vai realizēt šādus priekšmetus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties