16. Oktobris 2014 10:53
Jaunumi
Saeima pieņem grozījumus Saeimas kārtības rullī

Saeima ceturtdien, 16.oktobrī, pieņēma grozījumus Saeimas kārtības rullī, paredzot virkni izmaiņu parlamenta darbu regulējošajā likumā.

Grozītais likums paredz iespēju piemērot bargākas sankcijas par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem – deputātam varēs liegt runāt Saeimas sēdēs vai arī izslēgt no Saeimas sēdēm, attiecīgi izdarot ieturējumus no mēnešalgas 20 procentu apmērā par katru neapmeklēto sēdi. Pēc ieturējumu atvilkšanas deputātam jāsaņem vismaz minimālā mēnešalga.

Saeimas kārtības ruļļa grozījumi tika izstrādāti, ņemot vērā kolektīvo iesniegumu „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”, ko parakstījuši 13 854 pilsoņi. Tas paredzēja Saeimai tiesības lemt par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva, ja būtiski pārkāpts deputāta svinīgais solījums, iepriekš informēja par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Grozījumi pieņemti, reaģējot uz sabiedrības sašutumu par gadījumiem, kad atsevišķi deputāti saņem pārkāpumam neadekvātu sodu, un turpmāk deputātam varēs liegt piedalīties pat sešās Saeimas sēdēs, attiecīgi būtiski samazinot atalgojumu.

Līdz šim par deputāta ētikas kodeksa pārkāpumiem deputātam varēja izteikt mutvārdu brīdinājumu, izteikt rakstveida brīdinājumu vai arī izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Tāpat grozījumi Saeimas kārtības rullī paredz izveidot Ilgtspējīgas attīstības komisiju. Plānots, ka tā pārraudzīs Nacionālā attīstības plāna un Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam ieviešanu, kā arī uzraudzīs šo plānošanas dokumentu pārskatīšanu. Plānots, ka jaunā komisija, sniedzot savus atzinumus un priekšlikumus, līdzdarbosies citu stratēģisku un starpnozaru plānošanas dokumentu izstrādē, kā arī konceptuālu jautājumu risināšanā.

Grozītais kārtības rullis arī paredz pienākumu Valsts kontrolei reizi gadā nākt klajā ar rakstveida ziņojumu Saeimai par Valsts kontroles darbu un ziņot par paveikto Saeimas sēdē.

Saeimas kārtības rullis papildināts ar procedūru vidēja termiņa budžeta ietvara izskatīšanai parlamentā, jo iepriekš šāda kārtība nav bijusi nostiprināta.

Saskaņā ar izmaiņām Sabiedrības saliedētības komisija pārdēvēta par Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisiju, nosaukumā precīzāk atspoguļojot komisijas darbā aptverto jautājumu loku.

Grozītais Saeimas kārtības rullis arī noteic, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā strādās pa diviem deputātiem no katras frakcijas. Līdz šim darbam šajā komisijā ievēlēja pa vienam deputātam no katras frakcijas.

Grozījumi Saeimas kārtības rullī stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties