17. Oktobris 2014 10:29
Jaunumi
Zinātnes kafejnīcas pasākumā runās par LPSR Valsts drošības komitejas „mantojumu”

Ceturtdien, 23.oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā Raiņa bulv. 19 notiks Zinātnes kafejnīcas pasākums “Latvijas Padomju Sociālistiskās republikas (LPSR) Valsts drošības komitejas (VDK) “mantojums” – izpēte un digitalizācija”.

Šā gada 8.maijā Saeima lēma, ka valdības veidotajai komisijai LPSR VDK dokumentu zinātniskās izpētes darbs jāpabeidz līdz Latvijas Republikas simtgadei. Iecerētā izpēte ir sarežģīta un apjomīga, jo tajā ir jāietver visi likuma “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” nosacījumi, sākot ar dokumentu saglabāšanu un beidzot ar materiālā un morālā kaitējuma, ko VDK nodarījusi Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem, novērtēšanu. Valdības komisija uzskata, ka ir būtiski izglītot sabiedrību par tās darbības mērķu svarīgumu valstij un sabiedrībai kopumā, kā arī noskaidrot un izdiskutēt sagaidāmo rezultātu.

Priekšlasījumu par LPSR Valsts drošības komitejas “mantojumu” – zinātnisko izpēti un digitalizāciju sniegs:

Dr.hist Kārlis Kangeris – Valdības komisijas priekšsēdētājs, LU Latvijas Vēstures institūta pētnieks un LPSR VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuves dibinātājs un viens no izveides idejiskajiem autoriem – sniegs vispārīgu ieskatu par likumā paredzēto un valdības komisijas organizēšanai nodoto zinātniskās “čekas maisu” izpētes mērķiem un plāniem.

Dr.hist. Ritvars Jansons – Valdības komisijas priekšsēdētāja vietnieks vēstures jautājumos, Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietnieks– sniegs ieskatu par jēdziena “čeka” saturu: VDK, tās vēsturiskie priekšteči, māsas organizācijas, piesedzošās organizācijas, padotība.

Dr.hist. Ainārs Bambals – Valdības komisijas loceklis, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva eksperts – stāstīs par VDK dokumentu sastāvu, izvietojumu un saglabāšanas aspektiem, tostarp par digitalizācijas nepieciešamību.

Dr.iur. Kristīne Jarinovska – Valdības komisijas priekšsēdētāja vietniece juridiskās zinātnes jautājumos, Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāja – pieskarsies informācijas atklātības jautājumiem paredzamās valdības komisijas zinātniskajā pētniecībā.

Pasākumu vadīs mikrobiologs Dr. Juris Šteinbergs. Zinātnes kafejnīcu, kā ierasts, varēs vērot arī tiešraidē LU portālā un vēlāk – videoarhīvā.

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz, par LPSR Valsts drošības komitejas “mantojumu” – zinātnisko izpēti un digitalizāciju.

21.oktobrī plkst. 18.00 ieskatu šīs Zinātnes kafejnīcas tēmā sniegs LU Radio NABA raidījums „Zinātnes vārdā”. Savukārt 23.oktobrī plkst. 21.00 LU Radio NABA mūzikas klubā NABAKLAB sāksies koncerts, kurā uzstāsies DALIDA (FRA) un CELLAR CAT (LV).

Zinātnes kafejnīca, koncerts un LU Radio NABA raidījums „Zinātnes vārdā” ietilpst LU un projekta „RīgaPunkts” atbalstītajā pasākumu ciklā, kura mērķis ir popularizēt zinātni caur daudzveidīgām kultūras aktivitātēm, tostarp lektorijiem, koncertiem, izstādēm un radio raidījumiem. 2014.gadā, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, Zinātnes kafejnīca norisināsies programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas „Izdzīvošanas komplekts” ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties