10. Novembris 2014 09:58
Jaunumi
Šodien notiks Satversmes komentāru jaunākās grāmatas atvēršanas svētki
Izdevuma pievienotā vērtība ir arī tā saturā ietvertais bagātīgais faktogrāfiskais materiāls un vēsturiskas ilustrācijas un fotogrāfijas.
Latvijas Vēstnesis

Valsts svētku priekšvakarā klajā nāk fundamentāls pētījums konstitucionālajās tiesībās - trešā Satversmes zinātnisko komentāru grāmata, kurā skaidroti Latvijas valsts un Satversmes pamati. Īpašā izdevuma „Latvijas Republikas Satversmes komentāri. Ievads. Vispārējie noteikumi” atvēršanas svētki notiek šodien, 10.novembrī, plkst. 13.00 Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19.

Grāmatu ar uzrunu atklās Valsts prezidents Andris Bērziņš. Izdevums dosies pie lasītājiem, un iecerēts, ka pasākumā ceļavārdus tam teiks Latvijas Universitātes (LU) rektors prof. Mārcis Auziņš, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs u.c.

Grāmata ir LU zinātnisks projekts. 432 lappušu biezo izdevumu radījis autoru kolektīvs - labākie Latvijas valststiesību eksperti (tiesneši, profesori, advokāti, akadēmiķi, politologi, valodnieki). Arī šī grāmata klajā laista oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” Grāmatu apgādā.

Izdevuma pievienotā vērtība ir arī tā saturā ietvertais bagātīgais faktogrāfiskais materiāls un vēsturiskas ilustrācijas un fotogrāfijas. Piemēram, raksti par komentāru lomu Satversmes piemērošanā, komentēšanas vēsturi, ievada interpretēšanas pamatjautājumiem un vēsturisko attīstība.

„Satversmes zinātniskie komentētāji pamatā ir Zinātņu akadēmijas, Latvijas Universitātes un Juridiskās augstskolas zinātnieki, kuri darbojas Saeimas Juridiskajā birojā, Satversmes tiesā, Augstākajā tiesā, Eiropas Savienības tiesā, Eiropas Cilvēktiesību tiesā, Administratīvajā tiesā. Šī grāmata, kas ir Satversmes preambulas un I nodaļas komentārs, ir turpinājums un papildinājums jau publicētajiem VI, VII un VIII nodaļas zinātniskajiem komentāriem. (..) Šī projekta ilgums bija trīs gadi,”tapšanas gaitu priekšvārdā raksturo LU zinātniskā projekta vadītājs, Tiesību zinātņu pētniecības institūta valdes priekšsēdētājs, profesors Dr.iur. Ringolds Balodis.

„Bez kvalitatīvas tiesību zinātnes nav iespējama nedz Latvijas tiesiskās sistēmas attīstība, nedz Satversmes pamatprincipu pienācīga īstenošana. Līdz ar to Satversmes normu zinātnisku skaidrojumu nepieciešamība visupirms izriet jau no pašas valsts uzņemtajiem pienākumiem Satversmes 90.pantā [„Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības”],” tā komentāru nozīmes pamatu pamatus ievadrakstā piesaka viens no autoriem Jānis Pleps.

Zinātniskā redkolēģija: prof. Dr.iur. Jautrīte Briede, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs un priekšsēdētājs (1996 – 2007) prof. Dr.iur. Aivars Endziņš, akad., prof. Dr.iur. Dr.habil.sc.pol. Tālavs Jundzis, Satversmes tiesas priekšsēdētājs (2007 – 2014) Gunārs Kūtris, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Dr.iur.h.c. Egils Levits, prof. Dr.iur. Sanita Osipova, prof. Dr.iur. Jānis Rozenfelds.

Pateicoties Tiesību zinātņu pētniecības institūta atbalstītājiem, katrs no jaunievēlētās 12.Saeimas deputātiem saņems dāvinājumā vienu grāmatu.

Grāmatas atvēršanas pasākumu varēs skatīties arī tiešraidē LU portālā!

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties