10. Novembris 2014 09:50
Jaunumi
Par apelācijas kārtībā izskatāmām lietām no 10. līdz 14.novembrim

Augstākās tiesas informācija par apelācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 10. līdz 14.novembrim.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas tiesas sēžu sarakstos 39 lietas. Tiesas sēdē mutvārdu procesā paredzēts izskatīt 16 apelācijas sūdzības par pirmās instances tiesas spriedumiem un vienu pieteikumu par puses aizstāšanu. Četrās lietās būs sprieduma pasludināšana. Rakstveida procesā tiesa izskatīs 18 blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Krimināllietu tiesu palāta tiesas sēdē paredzējusi izskatīt piecas lietas. Divās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju apelācijas sūdzības, vienā lietā – prokurora apelācijas protests par pirmās instances tiesas spriedumu. Divās lietās saņemtas gan apelācijas sūdzības, gan prokurora apelācijas protests.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) 12.novembrī Krimināllietu tiesu palātā nozīmēta iztiesāšanai krimināllieta, kurā ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu apsūdzētais notiesāts par to, ka 2008.gada augustā Baldones pilsētas lauku teritorijā izdarīja citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu, kas izdarīta ar sevišķu cietsirdību, aplejot automašīnu ar dīzeļdegvielu un aizdedzinot to. Apsūdzētā noziedzīgo darbību rezultātā no saindēšanās ar tvana gāzi uz vietas iestājās cietušā nāve. Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais sodīts ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, konfiscējot mantu. Divi citi lietā apsūdzētie viņiem uzrādītajā apsūdzībā par to, ka atbalstīja citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu, attaisnoti, jo viņu piedalīšanās noziedzīgā nodarījumā nebija pierādīta. Par Rīgas apgabaltiesas spriedumu apelācijas protestu iesniedzis Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore, lūdzot atcelt spriedumu daļā par divu apsūdzēto attaisnošanu un pirmā apsūdzētā darbību kvalifikāciju, kā arī izlemt jautājumu par Kriminālprocesa likuma 473.panta otrās daļas 6.punktā paredzētā lēmuma pieņemšanu attiecībā uz liecinieku. Apelācijas sūdzību iesniedzis apsūdzētais, lūdzot viņu attaisnot. Pagājušajā tiesas sēdē šī gada jūnijā lietas iztiesāšana atlikta, pieprasot papildus ziņas par liecinieka atrašanās vietu un pierādījumiem, kas iegūti šajā kriminālprocesā. (Lieta PAK-19/2014).

2) Civillietu tiesu palāta 12.novembrī paredzējusi izskatīt prasītājas apelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīta prasība pret Latvijas valsti Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas personā ar trešo personu lietā atbildētāja pusē Valsts A/S Starptautiskā lidosta „Rīga” par kompensācijas Ls 326 200 un procentu Ls 195 720 par laikā neveikto maksājumu par atsavināto nekustamo īpašumu piedziņu. Šī gada aprīlī lietā atjaunota tiesvedība, kas iepriekš bija apturēta sakarā ar pieteikuma iesniegšanu Satversmes tiesā un pēc tam līdz laikam, kad stāsies spēkā spriedums līdzīgā prasības lietā. Iepriekšējā tiesas sēdē 30.oktobrī lieta tika atlikta, lai liecinieka statusā uzaicinātu ekspertu. (Lieta PAC-20/2014).

3) Krimināllietu tiesu palāta 14.novembrī paredzējusi izskatīt krimināllietu, kurā ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu divi apsūdzētie notiesāti par to, ka viņi aktīvi piedalījās masu nekārtībās, kas saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu, ar vardarbību pret personu, ar pretošanos varas pārstāvjiem, un saistītas ar sekām. Abi apsūdzētie sodīti ar nosacītu brīvības atņemšanu – viens – uz diviem gadiem, otrs – uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Par pirmās instances tiesas spriedumu prokurors iesniedzis apelācijas protestu, viens no apsūdzētajiem – apelācijas sūdzību. Pagājušā tiesas sēde šī gada oktobrī tika atlikta sakarā ar viena apsūdzētā saslimšanu. (Lieta PAK-130/2014).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties