10. Novembris 2014 10:00
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 10. līdz 14.novembrim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 10. līdz 14.novembrim.

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas lietas. Piecās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem, divās lietās skatīs pieteikumus par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu.

AT Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem un sešas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētājs ir Tieslietu ministrija, Ekonomikas ministrija, un Valsts ieņēmumu dienests.

AT Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs divas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu. Rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības un vienu pieteikumu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 11.novembrī rakstveida procesā izskatīs notiesātās personas aizstāves iesniegtu pieteikumu Kriminālprocesa likuma 663.panta 1.daļas kārtībā par tiesas nolēmuma izskatīšanu no jauna krimināllietā par cigarešu kontrabandu un valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu Latgalē 2006.gadā. Pieteikumā aizstāve lūdz atcelt apelācijas instances tiesas spriedumu un nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai apelācijas kārtībā. (Lieta SKK-J-686/2014).

2) 14.novembrī Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs lietu, kurā ir jāvērtē, pēc kādiem kritērijiem nodokļu aprēķināšanas vajadzībām būtu jānosaka transfertcena darījumiem starp saistītajiem uzņēmumiem t.s. kopējā naudas fonda sistēmā, kad vienas grupas uzņēmumi izvieto brīvos finanšu līdzekļus vai arī aizņemas īpaši šādam nolūkā dibinātā grupas uzņēmumā. Pieteicēja, SIA "Rimi Baltic" (ietilpst mazumtirdzniecības uzņēmuma ICA AB uzņēmumu grupā), noguldīja brīvos līdzekļus saistītajā uzņēmumā - ICA Finans AB (finanšu pakalpojumu sniedzējs), atbilstoši grupas finanšu politikai pārskaitot brīvos līdzekļus no sava bankas konta uz ICA Finans AB bankas kontu. Pārbaudījis uzņēmumu ienākuma nodokļa samaksas pareizību, Valsts ieņēmumu dienests ir kvalificējis šos darījumus kā īstermiņa aizdevumus un transfertcenu noteikšanā izmantojis attiecīgus Centrālās statistikas pārvaldes datus par kredītiestāžu izsniegto īstermiņa kredītu likmēm. Rezultātā tika noteikta atšķirīga (būtiski augstāka) procentu likme par šiem noguldījumiem un attiecīgi palielināts uzņēmuma apliekamais ienākums, aprēķināts papildu uzņēmuma ienākuma nodoklis un soda nauda. Pieteicēja, uzskatot, ka Valsts ieņēmumu dienests nepareizi novērtējis darījumu funkcionālos un ekonomiskos apstākļus un procentu likmi noteicis neadekvātu, lēmumu pārsūdzēja tiesā. Administratīvā apgabaltiesa atzinusi Valsts ieņēmumu dienesta lēmuma pamatojumu par kļūdainu un piekritusi pieteicējai, ka darījums bija salīdzināms ar noguldījumu, nevis kredītu. Valsts ieņēmumu dienests par spriedumu iesniedzis kasācijas sūdzību. (Lieta SKA-544/2014).

3) Administratīvo lietu departaments 14.novembrī rakstveida procesā izskatīs Tieslietu ministrijas blakus sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas lēmumu.

Ar tieslietu ministra lēmumu no amata atstādināts zvērināts notārs, jo pret viņu uzsākta kriminālvajāšana par tīša nozieguma izdarīšanu. Notariāta likumā nav paredzēts kompensējošais mehānisms, kādā veidā atstādinātais notārs atstādināšanas laikā var iegūt iztikas līdzekļus.

Ņemot vērā minēto, pirmās instances tiesa apmierināja pieteikumu un atcēla tieslietu ministra lēmumu kā nesamērīgu ar pieteicējas tiesību ierobežojumu nopelnīt cilvēka cieņai atbilstošu iztiku. Tieslietu ministrija pārsūdzēja rajona tiesas spriedumu, savukārt pieteicēja vērsās Administratīvajā apgabaltiesā ar lūgumu par tieslietu ministra lēmuma darbības apturēšanu. Izskatījusi minēto lūgumu, apgabaltiesa atzina, ka tieslietu ministra lēmums pirmšķietami ir tiesisks,  taču, ņemot vērā pieteicējas ierobežotās iespējas gūt ienākumus, pēc analoģijas ir piemērojams likuma „Par tiesu varu” un Prokuratūras likuma regulējums, kas paredz atstādinātu tiesnesi un prokuroru atstādināšanas laikā norīkot citā darbā Tieslietu ministrijā vai Tiesu administrācijā vai izmaksāt minimālo mēnešalgu. Tieslietu ministrija par minēto lēmumu iesniedza blakus sūdzību, norādot, ka nav konstatējams likuma robs un pieteicēja bezatbildīgi paļāvusies, ka viņas ienākumi no saimnieciskās darbības nesamazināsies. (Lieta SKA-1253/2014).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties