9. Decembris 2014 11:19
Jaunumi
KNAB aicina uzņēmējus būt godprātīgiem

Atzīmējot Starptautisko pretkorupcijas dienu 9.decembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina uzņēmējus īstenot godprātīgu un no korupcijas brīvu uzņēmējdarbību, kas ir pamatā ne tikai veiksmīgam un ilgtspējīgam biznesam, bet arī brīvai un taisnīgai konkurencei un valsts labklājībai kopumā.

Neatļauti maksājumi, ziedojumi,  dāvinājumi un citi labumi amatpersonām ar mērķi apiet noteikumus, panākt labvēlīgāku attieksmi vai ātrāku problēmas risinājumu ir kukuļošana jeb korupcija, un tāda rīcība ir prettiesiska un nav pieļaujama. Korupcija rada nopietnas juridiskas, morālas, ekonomiskas un politiskas sekas, apdraud labu valsts pārvaldību un tautsaimniecības attīstību, kā arī kropļo konkurenci.

Atgādinot uzņēmējiem par godprātīgu un tiesisku komerciālo darbību, šodien KNAB uzsāk izplatīt bukletu, kurā uzņēmumi tiek aicināti novērtēt korupcijas riskus un ieviest to novēršanas pasākumus, izstrādājot ētikas vadlīnijas, attīstot iekšējās kontroles un ziņošanas mehānismus, kā arī izglītojot un apmācot darbiniekus par uzņēmuma vērtībām un rīcību ētisku dilemmu situācijās.

Vienlaikus informatīvajā materiālā tiek sniegta informācija par korupcijas un kukuļošanas būtību, sodiem, kā arī juridiskajām personām piemērojamajiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem, ja kukuļošana veikta juridiskas personas interesēs, labā vai tās nepienācīgas pārraudzības vai kontroles rezultātā. Uzņēmēji tiek informēti arī par ārvalsts amatpersonu kukuļošanas nepieļaujamību, jo saskaņā ar Latvijas Krimināllikumu personu var saukt pie atbildības arī par kukuļdošanu ārvalsts amatpersonai.  Latvija ir pievienojusies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos, apņemoties pievērst īpašu uzmanību korupcijas apkarošanai starptautiskajos darījumos.

Informatīvā materiāla izplatīšanu uzņēmējiem atbalsta arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), kuras darbība ietver arī korporatīvi sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības veicināšanu. LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsver: „LDDK pārliecība ir, ka ilgtermiņā veiksmīgu biznesu var izveidot tikai uz godprātīgiem pamatiem. Tādēļ korporatīvās sociālās atbildības kontekstā mēs izmantojam jebkuru iespēju aicināt uzņēmējus domāt ilgtermiņā, tostarp izstrādājot un ievērojot iekšējo pretkorupcijas politiku un nosakot tajā gan pretkorupcijas principus, gan interešu konflikta iespējamības robežas un to ievērošanu.”

Bukleti ir pieejami KNAB Ziņojumu centrā, LDDK, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā un Ārlietu ministrijā. Elektroniskā formātā materiāls pieejams šeit.

 OECD izdevuma "Pretkorupcijas rokasgrāmata uzņēmējiem: ētiskas un tiesiskas darbības nodrošināšana" tulkojums latviešu valodā pieejams šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties