12. Decembris 2014 10:50
Jaunumi
Fiksētais ienākuma nodoklis tiek atcelts no 2016.gada 1.janvāra

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktais normatīvais regulējums attiecībā uz fiksētā ienākuma nodokļa maksāšanas režīmu ir spēkā līdz 2015.gada 31.decembrim, t.i., no 2016.gada 1.janvāra fiksētais ienākuma nodoklis tiek atcelts. Fiksētā ienākuma nodokļa maksātājiem ir tiesības izvēlēties citu nodokļu maksāšanas režīmu no saimnieciskās darbības ienākuma, par to savlaicīgi informējot VID.

Nodokļa maksātājam ir iespēja izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, saimnieciskās darbības ienākumu nosakot vispārējā kārtībā – saimnieciskās darbības ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpības veidā vai izvēloties kādu no vienkāršotajiem nodokļa maksāšanas režīmiem:

  • mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs;
  • patentmaksas maksātājs;
  • maksāt nodokli, nereģistrējot saimniecisko darbību, bet informējot par to VID.

Nodokļa maksātājam ir tiesības līdz pirmstaksācijas gada 15.decembrim informēt VID, ka fiksētā ienākuma nodokļa maksātājs, sākot ar taksācijas gada 1.janvāri, saimnieciskās darbības ienākumu noteiks vispārējā kārtībā. Tas nozīmē, ka fiksētā nodokļa maksātājs par savu lēmumu mainīt nodokļa maksāšanas režīmu paziņo VID līdz 2014. gada 15. decembrim.

Informēšanas kārtība, izvēloties vienkāršoto nodokļa maksāšanas režīmu:

  • mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs

Ja nodokļa maksātājs atbilst mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam un vēlas maksāt mikrouzņēmumu nodokli, līdz pirmstaksācijas gada 15.decembrim ir jāiesniedz pieteikums (brīvā formā) VID par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa piešķiršanu, sākot ar taksācijas gada 1.janvāri.

  • patentmaksas/samazinātās patentmaksas maksātājs

Lai piemērotu patentmaksu, nodokļa maksātājam, kurš veic saimnieciskās darbības veidus, uz kuriem attiecināma patentmaksa vai samazinātā patentmaksa, jāiesniedz VID iesniegums par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms iesniegumā norādītās dienas, kad plānots sākt patentmaksas piemērošanu, kā arī divu darbdienu laikā pēc minētā iesnieguma iesniegšanas jāsamaksā patentmaksa par visu iesniegumā norādīto termiņu, ieskaitot to valsts budžeta ieņēmumu kontā.

Iesniegums VID “Par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai” ir pieejams VID mājaslapā sadaļā “Veidlapas un iesniegumi”, izvēloties sadaļu “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis”.

  • maksāt nodokli, nereģistrējot saimniecisko darbību, bet informējot par to VID

Fiziskā persona var nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicēja, ja nodokļa maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, gūstot ienākumu no īpašuma[1] vai gūstot ienākumu no kustamas lietas pārdošanas (ja ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk euro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma pārdošanas .Šajā gadījumā nodokļa maksātājam piecu darba dienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas jāinformē par to VID. Savukārt, mainot nodokļa maksāšanas režīmu, par to savlaicīgi jāinformē VID.

VID vērš uzmanību, ka:

  • mikrouzņēmums, kas ir izvēlējies maksāt mikrouzņēmumu nodokli, vienlaikus par ienākumiem no saimnieciskās darbības nevar maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli vai patentmaksu;
  • nodokļa maksātājs, kas veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu, vienlaikus nevar būt saimnieciskās darbības veicējs, kas saimnieciskās darbības ienākumu nosaka vispārējā kārtībā, vai mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs;
  • patentmaksas maksātājs un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs vienlaikus var izvēlēties piemērot vienkāršoto nodokļa maksāšanas režīmu – maksāt nodokli, nereģistrējot saimniecisko darbību, bet informējot par to VID.

VID aicina savlaicīgi izvēlēties sev piemērotāko nodokļa maksāšanas režīmu, neatliekot to uz pēdējo brīdi!

[1] Iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu, arī pārdodot īres tiesības, nododot lietu tālāk apakšnomniekam vai apakšīrniekam, iznomājot kustamo mantu vai gūstot samaksu par dabas resursu izmantošanu vai izmantošanas aprobežojumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties