30. Decembris 2014 13:18
Jaunumi
Rīgā diskutēs par labas pārvaldības un demokrātijas nozīmi valstu attīstībā

9.janvārī Rīgā notiks Eiropas tematiskā gada, kas 2015.gadā veltīts attīstības sadarbībai, oficiālā atklāšanas ceremonija. Vienā no pasākuma augsta līmeņa paneļdiskusijām par labas pārvaldības, kā arī efektīvu un atbildīgu institūciju lomu valstu ilgtspējīgā attīstībā diskutēs Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili (Irakli Garibashvili).

Latvijas prezidentūras ES Padomē laiks ir izšķirošs periods globālajā attīstības politikā, jo 2015.gadā starptautiskajai sabiedrībai būs jāvienojas par jaunu globālās attīstības ietvaru. Tajā Latvija īpaši vēlas uzsvērt demokrātisku institūciju lomu. Atbalsts valstu institūciju stiprināšanai un demokrātijas pamatprincipiem ir būtiskas Latvijas attīstības sadarbības prioritātes mūsu partnervalstīs – Ukrainā, Moldovā, Gruzijā, Tadžikistānā, Kirgizstānā u. c. Stabilitāte un izaugsme, jo īpaši mūsu kaimiņu reģionos, sniedz labumu arī Latvijai, jo nozīmē mieru, kā arī drošību Latvijas iedzīvotājiem.

Diskusijā līdz ar Latvijas ārlietu ministru piedalīsies arī Eiropas starptautiskās sadarbības un attīstības komisārs Nevens Mimica (Neven Mimica), ANO Attīstības programmas Eiropas un Neatkarīgo valstu savienības reģionālā biroja direktore Cihana Sultanoglu (Cihan Sultanoğlu), Kirgizstānas izglītības un zinātnes ministre Elvīra Sarijeva (Elvira Sarieva) un pilsoniskās sabiedrības kampaņas „Beyond 2015” pārstāve Tanja Koksa (Tanya Cox).

Eiropas gada attīstībai atklāšanas pasākums noslēgsies ar lekciju par mainīgo attīstības sadarbības politiku un attīstības politikas ietvaru pēc 2015.gada. Ar priekšlasījumu uzstāsies viens no mūsdienu ievērojamākajiem attīstības politikas pētniekiem, Brūkingsas Institūta Pasaules ekonomikas un attīstības programmas direktora vietnieks Homi Karass (Homi Kharas). Kapučinska lekciju (Kapuscinski Lectures) Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apmeklēt aicināts ikviens, iepriekš reģistrējoties: http://kapuscinskilectures.eu/lectures/transition-to-a-developing-world/.

Pasākumu oficiāli atklās Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers (Jean-Claude Juncker). Pasākums pulcēs ap 250 augsta līmeņa pārstāvjus - ES dalībvalstu attīstības ministrus, amatpersonas no Eiropas Komisijas, starptautiskajām organizācijām u.c. Pasākumā plaši tiks pārstāvētas arī ES un Latvijas nevalstiskās organizācijas, projektu īstenotāji, kā arī pētnieki.

Pasākuma dalībnieki diskutēs par tematiskā gada un visu pušu savstarpējās sadarbības nozīmi, kā arī tiks prezentētas ES dalībvalstu un NVO plānotās Eiropas gada attīstībai aktivitātes.

Atklāšanas pasākumu būs iespēja vērot tiešraidē interneta vietnē www.eu2015.lv. Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studenti tiešsaistē sociālajos tīklos informēs par pasākuma norisi. Turklāt ar twitter starpniecību, izmantojot mirkļabirku #EYD2015, ikvienam būs iespēja uzdot savu jautājumu pasākuma dalībniekiem. Atklāšanas laikā notiks augsta līmeņa preses konference un darbosies mediju centrs. Mediju akreditācija Latvijas Prezidentūras ES Padomē mājaslapā būs atvērta līdz 7.janvārim.

Eiropas gada attīstībai mērķis ir informēt sabiedrību par ES un nacionālo attīstības sadarbību politiku, tās rezultātiem, kā arī skaidrot tās nozīmi un ieguvumus visām iesaistītajām pusēm. ES tematiskā gada atklāšana notiek Latvijā kā Eiropas Savienības Padomes prezidējošajā valstī, un to organizē Latvijas Republikas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisiju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties