3. Janvāris 2015 00:58
Jaunumi
Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu nomaksas atbalsta pasākumi Krievijas Federācijas embargo seku mazināšanai

Krievijas Federācijas ekonomisko sankciju negatīvo seku mazināšanai, sākot ar 2014.gada augustu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nodrošina atbalsta pasākumus tiem nodokļu maksātājiem, kurus tieši skāruši Krievijas Federācijas noteiktie importa ierobežojumi, un uzņēmumiem, kurus Krievijas Federācijas embargo skāris pastarpināti. Laika periodā no 2014.gada 22.augusta līdz 23.decembrim 20 nodokļu maksātājiem VID ir pārskatījis uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumus. Līdz 2014.gada 1.oktobrim 21 uzņēmums ir saņēmis atļauju sadalīt nodokļu samaksu termiņos pēc vispārējā regulējuma, un pēc 2014.gada 1.oktobra piecos lēmumos VID ir sadalījis nodokļu samaksu pēc jaunās – 2014.gada 18.septembrī pieņemtās – normas.

Apkopotā informācija par VID nodokļu nomaksas atbalsta pasākumiem Krievijas Federācijas embargo skartajiem uzņēmumiem liecina, ka visi faktori ir savstarpēji cieši saistīti – savos iesniegumos komersanti norāda, ka politiskā situācija un sankcijas būtiski ietekmē komersantu naudas plūsmu un debitoru naudas plūsmu, izraisa preču un pakalpojumu cenu samazinājumu tirgū un komersantu ienākumu samazinājumu. Nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma (“nodokļu brīvdienu”) piešķiršana neatbrīvo nodokļu maksātāju no nodokļu saistībām, un, iestājoties nodokļu samaksas termiņiem, komersantiem var rasties likviditātes problēmas arī nākotnē. Tādējādi nodokļu maksātāji iespēju robežās cenšas mobilizēt resursus nodokļu nomaksai vai izmanto nodokļu samaksas termiņa pagarinājumus uz laiku līdz vienam gadam pēc vispārējās normas.

Piemērot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 9.punktu pārsvarā prasa uzņēmumi, kuru darbības veids saistīts ar transporta pakalpojumiem, gaļas produktu ražošanu, piena pārstrādi un siera ražošanu.

Iesniegumu izskatīšanas process ir ilgstošs, jo uzņēmumiem nepieciešams laiks, lai sagatavotu dokumentāros pierādījumus, kas apliecinātu, ka uzņēmumam  ir tiesības piemērot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 9.punktu. Bieži vien uzņēmumiem nav uzskaites, piemēram, kravu skaitam kādā no virzieniem (piemēram, pārtikas produktu eksportam uz Krievijas Federāciju) vai kādām konkrētām eksporta preču grupām.

Jāņem vērā, ka valsts atbalstam ir noteikti ierobežojumi. Piemēram, ir gadījumi, kad kādas nozares komersanti aktīvi izmanto arī citus valsts atbalsta veidus, bet VID jāvērtē un jāņem vērā pēdējo trīs gadu laikā komersantam sniegtais valsts atbalsta apmērs (de minimis). Rezultātā diezgan ātri tiek sasniegts noteiktais atbalsta limits, un uzņēmums vairs nevar piemērot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 9.punktu.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumi

Laika periodā no 2014.gada 22.augusta līdz 2014.gada 23.decembrim VID ir pārskatījis uzņēmumu ienākuma nodokļa avansu maksājumus 20 nodokļu maksātājiem, kuri iesniegumā kā pieprasījuma pamatojumu min Krievijas Federācijas piemēroto preču embargo.           

Nodokļu sadalīšana termiņos līdz 2014.gada 1.oktobrim

Laika periodā no 2014.gada 14.augusta līdz 2014.gada 1.oktobrim saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 1. un 3.punktu VID 33 iesniegumus par  nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu ir iesnieguši 27 nodokļu maksātāji, kuri kā iemeslu nodokļu sadalīšanai termiņos min situāciju Krievijas Federācijas tirgū un eksporta samazinājumu uz Krievijas Federāciju. VID ir sagatavojis 21 pozitīvu lēmumu pēc vispārējā regulējuma un sadalījis nodokļu samaksu, seši iesniegumi ir atsaukti, viena lēmuma pieņemšana ir atlikta līdz VID ģenerāldirektora lēmuma pieņemšanai audita lietā, piecos gadījumos atteikts sadalīt termiņos nodokļu samaksu.

Atteikumu iemesli – nodokļu maksātāju nodokļu parādi, iepriekš piešķirto termiņa pagarinājumu grafiku neievērošana, nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņu neievērošana.

Nodokļu sadalīšana termiņos pēc 2014.gada 1.oktobra

Laika periodā no 2014.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 22.decembrim VID ir saņemti 12 iesniegumi no astoņiem nodokļu maksātājiem, kuri kā iemeslu nodokļu sadalīšanai termiņos min Krievijas Federācijas noteikto embargo pārtikas produktu importam un lūdz piemērot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 9.punktu, tajā skaitā  viens iesniegums ar lūgumu pārskatīt iepriekš pieņemto VID lēmumu un sadalīt nodokļu samaksu pēc jaunās normas.

Minēto nodokļu maksātāju nodarbošanās ir saistīta ar kravu pārvadājumiem pa autoceļiem, gaļas un mājputnu gaļas produktu ražošanu, gaļas pārstrādi un konservēšanu, piena pārstrādi un siera ražošanu un pārējām transporta palīgdarbībām.

Uz 2014.gada 22.decembri VID ir sagatavojis septiņus pozitīvus lēmumus (t.sk. vienā gadījumā pārskatīts iepriekš pieņemtais lēmums un nodokļu samaksa sadalīta pēc likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 9.punkta un divos gadījumos nodokļu samaksas termiņa pagarinājums piešķirts pēc likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmās daļas 1.punkta), divi iesniegumi ir atsaukti un trīs iesniegumi ir izskatīšanas procesā.

Atgādinām, ka, sākot ar 2014.gada augustu, uzņēmumiem tiek piešķirti nodokļu samaksas termiņa pagarinājumi saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.pantu un pārskatīti nodokļu maksātājiem aprēķinātie uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumi saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 23.pantu.

Lai īpaši atbalstītu tos nodokļu maksātājus, kuri nonākuši finansiālās grūtībās saistībā ar Krievijas Federācijas noteiktajiem ierobežojumiem Latvijas lauksaimniecības produkcijas importam, Saeima 2014.gada 18.septembrī pieņēma grozījumus likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta pirmajā daļā, papildinot to ar 9.punktu, kas nodokļu administrācijai dod tiesības sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu maksājumu samaksu, ja termiņa nokavējums radies Krievijas Federācijas noteiktā ierobežojuma Eiropas Savienības produkcijas importam rezultātā un ir izpildīti likumā noteiktie kritēriji. Likums stājās spēkā 2014.gada 1.oktobrī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties