8. Janvāris 2015 10:08
Jaunumi
Sāk darboties tiesas ieteikta mediācija

Mediācijas likums ir spēkā kopš pērnā gada jūnija, bet 2015.gada 1.janvārī spēkā stājās no Mediācijas likuma izrietošais regulējums attiecībā uz tiesas ieteiktu mediāciju. Proti, tiesnesim ir pienākums ieteikt pusēm izmantot mediāciju strīda izšķiršanai visās prasības kārtības civillietās.

Tiesnesis vai tiesa aicina puses izvēlēties mediatoru no sertificētu mediatoru saraksta, bet tas neliedz pusēm izvēlēties arī citu mediatoru, kas nav šajā sarakstā. Sertificētu mediatoru saraksts atrodams Mediācijas padomes mājaslapā www.mediacija.lv.

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas tiesnese un Eiropas tiesnešu asociācijas mediācijai (GEMME) valdes locekle no Latvijas Zane Pētersone informē, ka kopā ar Sertificētu mediatoru padomi ir izstrādāts informācijas materiāls, ko tiesas var izmantot, informējot lietu dalībniekus. Informācija par mediāciju atrodama tiesu kancelejās, arī Augstākās tiesas Kancelejas Departamentu sekretariātā un Civillietu tiesu palātas sekretariātā, kā arī informācija stendā pie ieejas.

Mediācija ir brīvprātīgas sadarbības process, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai ar mediatora starpniecību. Savukārt tiesas ieteikta mediācija ir mediācija, kuru vada mediators, ja tiesvedības gaitā, kamēr lietas izskatīšana pēc būtības nav pabeigta, puses pēc tiesas vai tiesneša ieteikuma izteikušas gribu atrisināt domstarpības, izmantojot mediāciju. Mediācija pusēm iesakāma gan pirmajā instancē, gan apelācijas instancē, tai skaitā Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā, un vajadzības gadījumā nav aizliegts arī kasācijas instancē.

Informatīvo materiālu par mediāciju skatīt šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties