16. Janvāris 2015 09:40
Jaunumi
Informēs par trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānisma izveidi Latvijā

Otrdien, 20.janvārī, Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks un „Sabiedrība par atklātību - Delna” direktors Gundars Jankovs preses konferencē informēs par trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānisma izveidi Latvijā.

Pasākuma laikā tiks parakstīts memorands, apliecinot valsts pārvaldes, NVO, tiesībsargājošo un pretkorupcijas iestāžu vienošanos līdz šī gada beigām izstrādāt tiesisko regulējumu (likumprojektu), lai ciešā pārresoriskā sadarbībā Latvijā praktiski ieviestu trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānismu. Tas paredz nostiprināt cilvēktiesību ievērošanu, korupcijas mazināšanu un labākas pārvaldības nodrošināšanu.

Pasākuma laikā demonstrēs arī reālus Latvijas trauksmes cēlēju pieredzes stāstus. Viņi tiesiskā aizsardzības mehānisma neesamības dēļ saskārušies ar sankcijām par savu „neklusēšanu”.

Citu valstu pieredze, kur tiesiskās aizsardzības mehānisms jau ir ieviests, kā arī veiktie pētījumi liecina, ka aptuveni trešdaļa no visiem krāpšanas gadījumiem pasaulē tiek atklāti, pateicoties tieši trauksmes cēlēju iniciatīvai.

Memoranda parakstīšana un preses konference plānota otrdien, 20.janvārī, plkst. 11.00, Ministru kabineta preses konferenču telpā (319.kab.). To varēs vērot arī tiešraidē: http://www.mk.gov.lv/lv/tiesraide.

Trauksmes cēlēju tiesiskā aizsardzība ir ļoti svarīga, lai cilvēkus, neatkarīgi no darbības jomas, iedrošinātu ziņot par pārkāpumiem, krāpšanos un korupciju, kā arī veicinātu atbildību par līdzcilvēkiem un valsti. Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane iepriekš norādījusi, ka praksē sastopamas situācijas, kad, piemēram, valsts amatpersonas ir spiestas mainīt vai nepaust savu profesionālo viedokli baiļu vai cita veida spiediena un ietekmes dēļ.

Pēc Valsts kancelejas un Delnas iniciatīvas pērn izveidota pārresoriska darba grupa ar mērķi izstrādāt priekšlikumus efektīva trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānisma izveidei un īstenošanai. Tajā darbojas Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Aivars Buliņš, Delnas direktors Gundars Jankovs, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta tiesnese Dace Mita, Labklājības ministrijas Juridiskā departamenta juriskonsulte Sarmīte Murāne, LBAS jurists Kaspars Rācenājs, Iekšlietu ministrijas Juridiskā departamenta Normatīvo aktu nodaļas juriskonsulte Inese Sproģe, Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta juriskonsulte Dina Spūle, KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenais speciālists Alvils Strīķeris. Darba grupu vada Valsts kancelejas direktora palīgs starptautiskajos jautājumos Ivars Mēkons.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties